Vesti -

Uzleteli zbog "Zvezdanog tržišta"

Akcije Lenova, listirane na Hongkoškoj berzi, uzletele su danas za više od 15 posto.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Imaginechina
Foto: Depositphotos, Imaginechina

Do toga je došlo nakon što je taj kineski proizvođač računara najavio da planira uvršćenje akcija na tržištu kapitala u Šangaju.

Akcije Lenovo trgovale su za 9,30 hongkonških dolara (oko 12 američkih dolara), što je porast od 15,5 odsto u odnosu na cenu na zatvaranju u utorak, izveštava CNBC.

Lenovo je saopštilo juče da je podneo zahtev Hongkonškoj berzi da izdaju takozvane kineske depozitarne potvrde (CDR) na platformi za nauku i tehnološke inovacije Šangajske berze, koju polupalno nazivaju Zvezdano tržište (Star Market).

Potvrde CDR omogućavaju investitorima iz kontinentalne Kine da kupuju akcije inkorporiranih nekineskih kompanija, i slične su američkim depozitarnim potvrdama (ADR) koji omogućavaju trgovanje akcijama neameričkih kompanija na berzama u SAD. One i tehnički nisu akcije, već predstavljaju udeo u kapitalu preduzeća.

Šangajsko "Zvezdano tržište" pokrenuto je 2019. godine s ciljem privlačenja inovativnih tehnoloških kompanija po ublaženim pravilima uvrštavanja u odnosu na druge akcije. U decembru prošle godine, Star Market je zabeležio ulazak 200-te kompanije na to tržište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.