Jedan od najvećih zagađivača u svetu planira grad "bez automobila"

Saudijska Arabija, vodeći proizvođač nafte u svetu, najavila je da će na obali Crvenog mora izgraditi grad "bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova".

Izvor: SEEbiz
Podeli
Saudijska Arabija; Foto: Depositphotos, afaizal
Saudijska Arabija; Foto: Depositphotos, afaizal

Projekat "The Line" sastavni je deo šireg projekta "Neom" vrednog 500 milijardi dolara koji je na državnoj televiziji predstavio prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Naime, planirani grad Neom se retko spominjao u javnosti otkada ga je Bin Salman najavio još 2017. godine kao ključni element Vizije 2030, koja bi trebalo da smanji zavisnost Saudijske Arabije od prihoda od nafte, prenosi portal Seebiz.

Projekat uključuje “grad s milion stanovnika, koji će se protezati na potezu dugom 170 kilometara i sačuvaće 95 posto prirode u okviru Neoma, bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova”, objasnio je Bin Salman.

Neom će na površini od 26.500 kvadratnih kilometra uključivati i industrijske i logističke zone koje bi trebalo da budu dovršene do 2025. godine, navodi Rojters.

“Moramo transformisati koncept uobičajenog grada u futuristički”, dodao je čelnik zemlje koju redovno svrstavaju među najveće zagađivače u svetu.

Grad za pešake imaće škole, zdravstvene centre, zelene površine i brzi javni prevoz, a putovanje između dve destinacije neće trajati duže od 20 minuta, stoji u saopštenju Neoma.

Glavna je uloga namenjena veštačkoj inteligenciji, grad će se u celosti napajati “čistom” energijom, “stvarajući zdravije i održivije okruženje za stanovnike, bez zagađenja”.

Gradnja će početi u prvom tromesečju ove godine, a projekat će se finansirati iz državnog investicijskog fonda, kojim kraljevstvo pokušava proširiti privredu i van ključnog naftnog sektora.

Projekat će otvoriti 380.000 radnih mesta i povećati bruto domaći proizvod Saudijske Arabije do 2030. za 180 milijardi rijala (48 milijardi dolara), navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 116 idi na stranu