EU: Radnici koji rade od kuće imaju pravo da se isključe

Brisel -- Poslanici Evropske unije danas su glasali za pravo zaposlenih koji rade od kuće da se isključe sa interneta i imejla u određenim trenucima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/lofilolo
Foto: Depositphotos/lofilolo

U rezoluciji parlamentarci navode da bi isključivanje trebalo da bude temeljno pravo i žele da Evropska komisija izradi pravila koja će ljudima omogućiti određeno slobodno vreme u trenutku kada postoji pritisak na njih dok rade kod kuće, preneo je AP.

"Pandemija kovida 19 iz temelja je promenila naš način rada i moramo ažurirati svoja pravila kako bismo sustigli novu stvarnost", rekao je malteški poslanik, socijalista, Aleks Agius Saliba, koji je predvodio rad na rezoluciji.

"Posle meseci rada na daljinu mnogi radnici pate od negativnih neželjenih efekata kao što su izolacija, umor, depresija, bolesti mišića ili očiju. Pritisak da se uvek bude dostupan raste", naveo je Saliba i dodao da je rad od kuće izazvao premor i doveo do neplaćenog prekovremenog rada.

Rezolucija koja nije obavezujuća doneta je sa 31 glasom za i šest glasova protiv i i 18 uzdržanih u Odboru za zapošljavanje Evropskog parlamenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 122 idi na stranu