Vesti -

Evro blizu tromesečnog maksimuma, bitkoin na novom rekordu

Evro se kreće danas blizu tromesečnog maksimuma.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ulchik74
Foto: Depositphotos, ulchik74

Sa druge strane, američki dolar pada zbog očekivanja većih monetarnih podsticaja u SAD i jačanja ekonomskog oporavka u drugim zemljama, što je podstaklo rast rizičnijih valuta.

Istovremeno, najveća svetska digitalna valuta, bitkoin, zabelezila je novu rekordu vrednost od 19.918 dolara, prenosi Rojters.

Evro je ojačao prema dolaru za 0,3 posto, na 1,1964 dolara, približivši se maksimunu od 1.2004 zabeleženom 1. septembra.

Dolarski indeks, koji prati vrednost američke prema korpi rivalskih valuta, pao je za 0,2 odsto, na 91,79 poena.

Norveška kruna je porasla za 0,4 procenta u odnosu na dolar i trgovala se na nivou od 8,8590 kruna za dolar, dok je švedska kruna skočila za 0,5 posto, na 8,5345 kruna prema dolaru. Obe skandinavske valute su ojačale i prema evru, ali u manjem procentu.

Britanska funta je takođe napredovala prema dolaru za 0,2 odsto, na 1,3347 dolara, nakon što je ranije tokom sesije dostigla tromesečni maksimum od 1,3409 dolara.

Kanadski dolar je prema američkom porastao za 0,3 procenta, na 1,2971, što je neznatno ispod njegovog dvogodišnjeg maksimuma.

Investitori na valutnim tržištima skraćuju pozicije u dolaru na krilima optimizma zbog obećavajućih testiranja vakcina, koji ih podstiče na kupovinu rizičnijih valuta i visoko prinosne imovine van Sjedinjenih Država. Zabrinutost zbog porasta slučajeva koronavirusa nije pružila dolaru veću podršku.

Sve sve više se spekuliše da će Federalne rezerve (FED) jače podržati ekonomiju tokom teške zime, pre nego što vakcine postanu šire dostupne. Zasedanje FED-a o monetarnoj politici zakazano je za 15. i 16. decembar. Pre toga, u utorak i sredu, predsednik FED-a Džerom Pauel će se obratiti u Kongresu.

Pauel i ministar finansija Stiven Mnučin govoriće o korona zakonu o pomoći, olakšicama i ekonomskoj bezbednosti (CARES), kojim je Kongres stavio Trezoru na raspolaganje 2,0 biliona dolara pomoći za obuzdavanje negativnih efekata koronavirusa, čiji je veliki deo bio namenjen podršci kreditnim programima Komitet za operacije na otvorenom tržištu (FOMC).

Pre manje od dve nedelje, Mnučin je obustavio te programe zahtevajući da FED vrati neiskorišćena sredstva i odbio je bilo kakvo njihovo produženje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.