Nemačka najavljuje kraj velikodušnosti

Berlin -- Nemačka vlada najavila je prestanak pomoći u sadašnjem obimu malim preduzetnicima zbog gubitaka izazvanih merama protiv širenja koronavirusa.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto: Depositphotos, Steve_Allen
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

"Mi zasigurno ne možemo na neodređeno vreme deliti ovako opsežnu pomoć koja se temelji na prometu", rekao je u ponedeljak ministar ekonomije Peter Altmajer u razgovoru za javni servis Dojčland radio.

Šef kancelarskog ureda i koordinator tzv. korona-kabineta Helge Braun rekao je za dnevnik Handelsblat da država nije trajno sposobna da finansira pomoć koja se temelji na prometu ostvarenom u istom razdoblju prošle godine.

"Promet ne može biti jedini kriterijum", rekao je Braun.

Nemačka vlada za preduzetnike koji su pogođeni merama za novembar i decembar, pri čemu se uglavnom radi o ugostiteljskim i kulturnim objektima, u ime pomoći isplaćuje do 75 odsto od prometa ostvarenog u istim mesecima prošle godine, prenosi SEEbiz.

Juče su objavljeni detalji studije Instituta nemačke ekonomije (IW) koji pokazuju da država na ovaj način, zbog nepreciznog odnosa prema fiksnim troškovima preduzetnika, isplaćuje i do 10 milijardi evra više nego što je potrebno.

Studija zaključuje da neki manji preduzetnici tako finansijski bolje prolaze nego kad bi smeli normalno da nastave s radom.

Braun je rekao da će i dalje "biti pomoći za ekonomiju", ali da se modaliteti proračuna moraju promeniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu