Sve više Nemaca ponovo radi sa kraćim radnim vremenom

Minhen -- U Nemačkoj je u novembru, prvi put posle nekoliko meseci, ponovo porastao broj kompanija čiji zaposleni rade sa skraćenim radnim vremenom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, rrrneumi
Foto: Depositphotos, rrrneumi

Udeo kompanija koje primenjuju skraćeni rad porastao je na 28 odsto ovog meseca sa 24,8 procenata u oktobru, navodi u saopštenju Tanjugu institut IFO, koji je sproveo to istraživanje.

Među hotelima je taj udeo skočio sa 62,9 posto na 91 procenat, u ugostiteljstvu sa 53,4 na 71,7 odsto, a među turističkim agencijama i tur-operatorima sa 88 na 91,1 procenat, precizira se u saopštenju.

„Upravo je u tim sektorima, na koje je delimično zaključavanje masovno uticalo, rad sa skraćenim radnim vremenom ponovo vrlo rasprostranjen“, kaže IFO-v stručnjak za tržište rada Sebastijan Link.

Povećanje skraćenog rada je zabeleženo u skoro svim glavnim ekonomskim sektorima. U sektoru pružalaca usluga, udeo kompanija sa skraćenim radnim vremenom porastao je sa 24 na 30,6 procenata; u trgovini sa 18,8 na 20,7 odsto, a u građevinarstvu sa 7,4 na 9,0 posto. Samo je u prerađivačkoj industriji zabeležen blagi pad, sa 31,9 na 30,5 odsto.

Interesantno je da su neki sektori čak izvestili o oštrom padu u odnosu na aktuelni trend, među kojima su automobilska industrija (pad sa 50 na 36,7 procenata), izdavačka industrija (pad sa 42 na 34,7 procenata) i agencije za zapošljavanje (pad sa 64,2 na 52,5 posto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu