Nervoza uoči sastanka - cene pale

Cene sirove nafte pale su danas na azijskom trgovanju usled nervoze investitora uoči sastanka grupe OPEK+.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, crstrbrt
Foto: Depositphotos, crstrbrt

Na sastanku bi trebalo da se odluči da li će biti nastavljeno ograničenje proizvodnje s ciljem uravnoteženja ponude i tražnje na globalnim tržištima.

Cena fjučersa severnomorske nafte Brent za januarsku isporuku, čije se ugovaranje za taj mesec završava danas, pala je za 46 centi ili 1,0 posto, na 47,72 dolara za barel. Na znatno aktivnijem trgovanju Brentom, za isporuku u februara, cena je iznosila 47,83 dolara za barel, što je manje za 42 centa u odnosu na prethodnu trgovinsku sesiju.

Fjučersi američke WTI nafte za januar pojeftinili su za 48 centi ili za 1,1 procenat, na 45,05 dolara za barel, izveštava Rojters.

Ipak, cene oba tipa nafte su u novembru ojačale za preko 20 odsto, što je njihov najveći mesečni rast od maja, podstaknut nadom da će tri obećavajuće vakcine protiv koronavirusa ograničiti širenje epidmije i tako podržati tražnju za gorivom.

Analitičari i trgovci se takođe nadaju da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, uključujući Rusiju - grupa nazvana OPEK+, odložiti povećanje proizvodnje nafte planirano za narednu godinu pošto je drugi talas kovida-19 podrio globalnu potražnju za gorivom.

OPEK+ je ranije najavio da će povećati pumpanja za dva miliona barela dnevno (bpd) u januaru, što je količina od oko 2,0 posto globalne potrošnje, nakon ovogodišnjeg rekordnog smanjenja isporuka.

Grupa je održala preliminarnu rundu razgovora u nedelju, ali još nije postigla konsenzus o politici proizvodnje nafte za 2021. godinu uoči glavnih sastanaka najavljenih za danas i sutra, rekla su Rojtersu četiri izvora iz OPEK+ grupe.

Izostanak dogovora o nastavku smanjenja proizvodnje, koji bi se odrazio na pad cene na spot trgovanju za pet dolara po barelu, dodatno bi doprineo kolebanju kratkoročnih cena, procenjuju analitičari.

Očekuje se da će zimski talas infekcija smanjiti globalnu tražnju za naftom za tri miliona barela na dan, dodali su eksperti.

Kompanija ANZ je procenila da bi suficit na tržištu nafte mogao da dostigne između 1,5 miliona do tri miliona barela dnevno u prvoj polovini 2021, ako OPEK+ ne produži sa ograničenjem proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu