Licitira se milijardama, a organizatori ćute: Koliko će koštati odlaganje Olimpijskih igara?

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju odbili su da komentarišu navode medija da će troškovi odlaganja Igara iznositi oko tri milijarde dolara.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Steve_Allen
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

Pojedini japanski mediji, među kojima i nacionalni emiter NHK i agencija Kjodo, poslednjih nekoliko dana su objavili slične podatke pozivajući se na neimenovane izvore bliske organizatorima Olimpijskih igara.

"U procesu smo procene dodatnih troškova u vezi sa odlaganjem Igara zbog pandemije koronavirusa i zato u ovom trenutku ne možemo da komentarišemo nikakve detalje", naveli su danas organizatori Olimpijskih igara u Tokiju.

Ovim komentarom organizatori nisu osporili nijedan od izveštaja. Zvanični troškovi održavanja Olimpijskih igara u Tokiju su 12,6 milijardi dolara. Međutim, vladina revizija je prošle godine pokazala da će cifra biti verovatno duplo veća. Sve osim 5,6 milijardi dolara je javni novac.

List Jomiuri i novinska agencija Kjodo preneli su da će troškovi jednogodišnjeg odlaganja Olimpijskih igara iznositi oko dve milijarde dolara, odnosno oko 200 milijardi jena, zbog zakupa objekata, isplate plata osoblju i pokrivanja ostalih operativnih troškova.

NHK i list Asahi su danas objavili da će za mere protiv koronavirusa biti potrebno i dodatnih 100 milijardi jena, oko milijardu dolara. To uključuje troškove vakcina, brzo testiranje, kao i bezbroj drugih mera radi zaštite od koronavirusa.

Očekuje se da će organizatori i vlade Tokija i Japana u decembru saopštiti kako će troškovi biti podeljeni. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) nedavno je saopštio da će pomoći pokrivanje troškova sa oko 650 miliona dolara. MOK i organizatori mesecima pokušavaju da ubede sponzore i japansku javnost da Igre mogu bezbedno da se organizuju usred pandemije. Predsednik MOK Tomas Bah ovog meseca je posetio Tokio i tada je rekao da bi vakcina i brzi testovi na koronavirus mogli da pomognu da se organizuju Olimpijske igre.

Olimpijske igre trebalo je da se održe ovog leta u Tokiju, ali su pomerene na godinu dana zbog pandemije korona virusa i trebalo bi da počnu 23. jula 2021. godine. Japan je relativno dobro kontrolisao pandemiju koronavirusa, ali je tokom poslednjih nekoliko nedelja zabeležen porast broja zaraženih. Tokio je u petak prijavio rekordnih 570 novozaraženih. Oko 2.000 smrtnih slučajeva u Japanu pripisuje se kovidu-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu