"Ruske naftne kompanije investirale u Irak 13 milijardi dolara"

Moskva -- Ruske naftne kompanije uložile su u Irak oko 13 milijardi dolara, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY
Foto: Epa/SERGEI ILNITSKY

"Što se tiče energetskog sektora, najveće ruske kompanije rade u Iraku sa svojim partnerima, a to su 'Lukoil', 'Rosnjeft', 'Gaspromnjeft' i 'Bašnjeft'. Sve četiri kompanije su uložile više od 13 milijardi dolara u iračku ekonomiju", izjavio je Lavrov na konferenciji u Moskvi nakon razgovora sa iračkim kolegom Fuadom Huseinom.

Prema rečima ministra "postoje planovi naših i iračkih privrednika da nastave ovu saradnju". On je takođe saopštio da je Moskva spremna da udovolji svim zahtevima Bagdada u vojno-tehničkoj sferi.

Lavrov smatra da je Rusija tradicionalno igrala i nastavlja da igra veoma značajnu ulogu u osiguranju odbrambene sposobnosti Iraka, opremanju vojske i bezbednosnih snaga, uključujući i terorističke pretnje.

Ministar spoljnih poslova Rusije je rekao da se uskoro planira poseta iračkog ministra odbrane Ruskoj Federaciji i da će se o svim pitanjima razgovarati na vrlo konkretan način.

Irački ministar je naveo da su Irak i Rusija dobro koordinisani u okviru Sporazuma OPEK plus.

Lavrov je saopštio da će se 26. novembra Husein sastati sa potpredsednikom ruske vlade Jurijem Borisovom. Tokom sastanka će se razgovarati o radu međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju. Biće održan i sastanak iračkog ministra spoljnih poslova i ruskog ministra energetike Nikolaja Šulginova.

"Siguran sam da ćemo nakon posete imati više polja u kojima ćemo promovisati našu saradnju", izjavio je Lavrov.

strana 1 od 125 idi na stranu