Vesti -

Ukrajina osniva zajedničku firmu s Turskom: Praviće dronove korišćene u Nagorno-Karabahu

Ukrajina osniva "džoint venčer" kompaniju sa Turskom kako bi u svojoj zemlji proizvela 48 borbenih dronova Bayraktar TB2, piše "Difens post".

Izvor: B92
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Imaginechina-Editorial
Ilustracija: Depositphotos/ Imaginechina-Editorial

Tu vest saopštio je Vadim Ihorovič, generalni direktor Ukrspetsexporta, ukrajinske državne firme koja se bavi proizvodnjom sredstava za odbranu zemlje.

Bayraktar TB2 dronovi nedavno su bili prisutni u svim vestima jer su igrali važnu ulogu u konfliktu u Nagorno-Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana. Međutim, dronovi proizvedeni u Ukrajini ipak će se malo razlikovati od njih, kaže Ihorovič.

Bayraktar TB2 pravi turska firma Baykar Makina, proizvođač bespilotnih letelica i sistema veštačke inteligencije.

Ukrspetsexport i Baykar Makina su već 2019. godine osnovali Black Sea Shield kompaniju kako bi razvijali tehnologiju motora i vođene municije. Ihorovič kaže da se sada formira kompanija slična "Blek si šildu" kako bi se počelo sa proizvodnjom dronova u Ukrajini.

"Zainteresovani smo za razvoj borbenih dronova Bayraktar TB2, kao i Ministarstvo odbrane Ukrajine koje planira da kupi šest do 12 takvih kompleksa u bliskoj budućnosti", rekao je Ihorovič.

On je dodao da se zajedničko preduzeće trenutno fokusira na proizvodnju vođenih protivtenkovskih projektila Scythian. Istako je da je Turska već naručila te projektile.

Ukrajina bi mogla da izvozi dronove

O mogućnosti da se dronovi izvoze izvan Ukrajine, Ihorovič kaže da su dve kompanije dogovorile da Ukrajina može izvoziti u sve one zemlje kojima Turska ne izvozi dronove.

"Već postoji dogovor sa turskom stranom da se ne ide sa izvozom u one zemlje gde su ti proizvodi već prisutni – Azerbejdžan, na primer", objašnjava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.