Vesti -

Dau Džons prvi put premašio 30.000 poena

Njujork -- Indeks Njujorške berze Dau Džon indastrijal premašio je psihološki značajnu granicu od 30.000 poena.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa/JUSTIN LANE
Foto: Epa/JUSTIN LANE

To je prva preskočena okrugla suma još od januara, jer se tržišta oporavljaju pod uticajem nada u skori dolazak vakcine protiv koronavirusa, piše Market voč.

Indeks najlikvidnijih akcija berze u Njujorku danas je u jednom trenutku dostigao 30.016,27 poena

Prošlo je 216 trgovačkih dana otkada je Dau Džon preskočio barijeru od 29.000 poena 15. januara, a proteklih meseci ove godine teturao se zbog neizvesnosti koju je svetskoj privredi donela pandemija koronavirusa.

Kako navodi CNBC, Dau Džons je ojačao skoro 400 poena danas jer je nesigurnost u vezi sa prenosom vlasti nakon američkih predsedničkih izbora popustila.

Što se tiče kompanija, kako prenosi Market voč, otkad je indeks bio na 29.000 poena, najviše je tom rastu doprineo Epl, dodavši mu na vrednosti više nego dvostrukou odnosu na bilo koju drugu akciju koja ulazi u sastav tog indeksa u proteklih 10 meseci. Inače, veći uticaj na indeks Dau Džons imaju akcije više vrednosti, mada je Eplova na 22. mestu od 30 deonica koje ulaze u sastav indeksa.

Prema podacima berze, Epl je dodao 1.300 poena Dau Džonsu otkad je bio na 29.000, dok je United Health grupa, čija je akcija najskuplja (338 dolara) među akcijama koje se prate, dodala 400 poena na vrednosti indeksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.