Putin produžio kontrasankcije

Moskva -- Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se produžavaju posebne ekonomske mere protiv zemalja koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji do 31. decembra 2021.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV
Foto: Epa/MAXIM SHIPENKOV

Dokument je objavljen danas na zvaničnom sajtu na kome se objavljuju pravne informacije, preneo je Tas.

Vladi je naloženo da obezbedi sprovođenje uredbe i ako bude potrebno, da predloge za promenu perioda važenja ovih kontrasankcija.

Ruski predsednik Vladimir Putin time je produžio višegodišnji embargo na prehrambene proizvode sa Zapada do kraja 2021. godine.

Zabrana uvoza hrane proizvođača sa Zapada je uvedena 2014. godine u znak odmazde zbog sankcija koje su SAD i EU uveli Moskvi zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Putinov ukaz produžava do 31. decembra 2021. godine zabranu uvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju uglavnom iz Evropske unije. Ta zabrana koja je na snazi od avgustu 2014. godine, primenjuje se na većinu prehrambenih proizvoda iz zemalja koje sankcionišu Rusiju zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krima, marta te godine, i ruske podrške separatistima u Istočnoj Ukrajini.

Embargo je od tada produžen pet puta, kao odgovor na produženje evropskih ekonomskih sankcija. Krajem juna, Evropska unija je odlučila da produži ekonomske sankcije protiv Rusije na šest meseci zbog sukoba na istoku Ukrajine.

EU ne priznaje rusku aneksiju Krima 2014. godine, što naziva "kršenjem međunarodnog prava".

Zapadne sankcije koje su pogađale sve sektore ruske ekonomije su, uz pad međunarodnih cena nafte, bacile Rusiju u najdužu recesiju otkako se Vladimir Putin uselio u Kremlj 2000. godine, ali se njegova zemlja postepeno oporavlja.

Ruske vlasti kažu čak da embargo podstiče razvoj domaće poljoprivrede kojoj država plaća velike subvencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu