Prelazak Kine na električni prevoz okončaće eru nafte?

Peking -- Nagli prelaz na električna vozila koji će predvoditi Kina smanjiće globalni rast potražnje za naftom za 70 posto do 2030. godine i okončati doba nafte.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Depositphotos, miflippo
Foto: Depositphotos, miflippo

To je pokazalo istraživanje savetodavne kuće Carbon Tracker koje prenosi Rojters.

Za 10 godina Kina bi mogla da uštedi više od 80 milijardi dolara troškova uvoza nafte godišnje zahvaljujući sve konkurentnijim vozilima s pogonom na nove izvore energije (NEV), objavio je Carbon Tracker.

Proračun se temelji na "konzervativnom" scenariju Međunarodne agencije za energiju (IAE), koja predviđa da će električna vozila do 2030. činiti 40 posto ukupne kineske prodaje automobila te 20 posto prodaje u Indiji i na drugim tržištima u razvoju, prenosi Indeks.

Zabrana tradicionalnih auta se bliži

Trošak uvoza nafte potrebne za proizvodnju goriva za prosečni automobil deset je puta veći od troška nabavke solarne opreme potrebne za proizvodnju struje za pogon električnog vozila, naglasio je Carbon Tracker.

"Posredi je jednostavan izbor između sve veće zavisnosti od skupe nafte koju proizvodi strani kartel i domaće električne energije iz obnovljivih izvora čije cene padaju", izjavio je glavni autor izveštaja Kingsmil Bond.

Električna vozila igraju ključnu ulogu u nastojanjima Kine da smanji emsiju štetnih gasova koji menjaju klimu i poboljša kvalitet vazduha u gradovima. Indija je takođe postavila ambiciozne ciljeve prodaje takvih vozila do 2030. godine.

Kina još nije odredila kada će tačno zabraniti proizvodnju i prodaju tradicionalnih automobila, ali neimenovani zvaničnik u industriji rekao je u oktobru da će nova električna vozila do 2035. činiti polovinu ukupne prodaje svih novih automobila, dok će ostatak biti hibridna vozila, prenosi Indeks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 125 idi na stranu