Vesti -

"Svet nikada nije video ovoliko bogatstvo stvoreno u samo jednoj godini"

Peking -- Mladi kineski milijarderi ove godine su stekli rekordno zajedničko bogatstvo veće od 223 milijarde dolara, u vreme dok se celi svet bori sa ekonomskom krizom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ryanking999
Foto: Depositphotos, ryanking999

Kina je u 2020. godini imala 60 milijardera koji su mlađi od 40 godina, pokazuju podaci navodi se u najnovijim podacima liste kineskih bogataša Hurun Rich List, prenosi CNBC.

Ove godine beleži se značajan rast deonica u oblasti tehnologije, što je mnogima otvorilo put u rast bogatstva usred pandemije korona virusa.

Time se ukupan broj kineskih milijardera povećao na 878, s ukupnim bogatstvom većim od četiri biliona dolara.

Kina je u 2010. godini imala 189 milijardera, podseća CNBC.

"Svet nikada nije video ovoliko bogatstvo koje je stvoreno u samo jednoj godini. Kineski preduzetnici su prošli puno bolje nego što se očekivalo. Uprkos pandemiji, uspeli su da dostignu rekordan nivo", rekao je Rupert Hjudžvert, predsednik Hurun riporta.

Na vrhu liste nalazi se 39-godišnja Huijan Jang koja se smatra najbogatijom ženom u Aziji sa bogatstvom od 33,1 milijardu dolara. Ona je većinski deoničar Country Gardena, kompanije za razvoj nekretnina koju je osnovao njen otac 1992. godine, prenosi američka televizija.

Među najvećim mladim milijarderima su Zetijan Zang i njen suprug Kijangdog Liju, vlasnici kompanije za onlajn kupovinu JD.com sa bogatstvom od 27 milijardi dolara, 34-godišnji Hao Jan, predsednik građevinske kompanije Pacific Construction Group koji je nagomilao 21,3 milijarde dolara, suosnivač i vlasnik kompanije ByteDance Jiming Zang sa bogatstvom od 16,2 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.