Vesti -

"Najvažnija mera ikada": Stotine miliona evra za spas festivala, klubova, promotera

London -- Kako je muzika najugroženija grana umetnosti tokom ove pandemije, evropske zemlje spašavaju svoje muzičke industrije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Darja Balšić
Foto: Darja Balšić

Naime, Francuska i Austrija su osigurale stotine miliona evra i revolucionarne mere za spas muzike, kako prenosi ugledni magazin “IQ Mag” iz Londona. Dok pandemija korona virusa proteklih nedelja ponovo uzima maha, vlade dve evropske države donele su nove setove mera koje bi uveliko mogle pomoći festivalskoj i koncertnoj sceni.

IQ Mag, jedan od najuglednijih medija svetske muzičke industrije, navodi da će Francuska i Austrija finansijskim inekcijama u visini od čak neverovatnih 355 miliona evra pokriti dosadašnje troškove, olakšati budući rad promoterima, klubovima i drugim organizacijama koje opstaju od živih događaja.

Isto tako, magazin navodi da će države doneti neke do sad neviđene mere pomoći grani privrede, čiji su prihodi u mnogim zemljama doživeli pad od apsolutnih 100 odsto.

Francuska je tako donela nove mere kojima će pomoći kulturnom sektoru, pogotovo industriji muzičkih događaja.

Francuska ministarka kulture Rozelin Bačelot najavila je dodatnih 115 miliona evra za sektor kulture od čega 85 miliona evra ide za izvođenja, gde je čak 55 miliona namenjeno muzici uživo.

Mere podrške namenjene su da bi pomogle sektoru tokom šestonedeljnog karantina koji je u nekim delovima Francuske počeo još 17. oktobra.

Takođe, ministarstvo namerava da se odrekne poreza od kupljenih ulaznica u prvoj polovini 2021. godine, što je predlog koji čeka potvrdu od vlade.

U potezu koji smatraju prvim takvim slučajem u svetu, austrijska vlada najavila je pomoć od 300 miliona evra, kojima će se pokrivati troškovi otkazivanja ili otežanog rada zbog ograničenja usled Covida 19.

Novo finansiranje namenjeno je uklanjanju rizika za organizatore koncerata, sajmova i drugih događaja, kako bi im se omogućilo da nastave funkcionisanje i u regularnim uslovima, a očekuje se da će stupiti na snagu krajem novembra.

Predstavnici udruženja live industrije ovu odluku nazivaju najvažnijom merom ikada u industriji zabave, koja će stvoriti veoma važnu sigurnost kako bi ta grana privrede ponovo konačno pokrenula svoje poslovanje.

Dodatnu dimenziju ovom potezu daje odluka vlade da pomoć mogu da dobiju i one kompanije sa sedištem u drugim zemljama, ali koje organizuju muzičke događaje u Austriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.