Minimalac u zemljama EU nedovoljan za pristojan život: Rešenje na pomolu?

Evropska komisija je predložila direktivu čiji je cilj povećati minimalne plate i učiniti ih primerenim troškovima života.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, VadimVasenin
Foto: Depositphotos, VadimVasenin

U većini članica EU, kako se navodi, minimalne plate nisu dovoljne za pristojan život.

"Danas predlažemo okvir za minimalne plate uz puno poštovanje nacionalnih tradicija i slobode socijalnih partnera. Poboljšanje radnih i životnih uslova neće zaštiti samo radnike, nego i poslodavce koji isplaćuju pristojne plate, te će stvoriti temelje za pravedan, uključiv i održiv oporavak", izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Indeks.

U većini zemalja članica minimalne plate nisu odgovarajuće

Minimalne plate postoje u svim zemljama članicama. U 21 članici, među njima i Hrvatskoj, one se propisuju zakonom, a u šest zemalja (Austriji, Kipru, Danskoj, Finskoj, Italiji i Švedskoj) minimalne plate se dogovaraju u kolektivnim pregovorima.

U većini zemalja članica minimalne plate nisu odgovarajuće i Komisija ovim predlogom želi da osigura veću adekvatnost tih plata.

Cilj direktive nije usklađivanje nivoa minimalnih plata unutar EU niti uspostavljanje jednoobraznog mehanizma za određivanje minimalnih plata u državama članicama, jer Unija u tim pitanjima nema nadležnost.

Cilj je uspostaviti minimalne uslove za određivanje adekvatne minimalne plate s jasnim i stabilnim kriterijumima, koji će biti redovno dopunjavani, te osigurati uključenost socijalnih partnera.

U obzir treba uzeti kupovnu moć, poreze, društvene povlastice...

Komisija se umesto preporuka, koje su neobavezujuće, odlučila za direktivu, zakonodavni akt EU koji definiše cilj koji se želi postići, a zemlje članice su autonomne u izboru načina na koji će taj cilj ispunjavati.

Jednom kada se konačni tekst direktive iz pregovora između Veća i Parlamenta, države članice imaće dve godine da je prenesu u svoja zakonodavstva.

Zemlje koje minimalne plate dogovaraju kroz kolektivne pregovore, u pravilu imaju manje radnika s minimalnim platama i koje su uglavnom veće nego u zemljama u kojima se to zakonski propisuje. Komisija stoga preporučuje kolektivno pregovaranje.

Zemlje koje minimalne plate propisuju zakonom treba da uspostave jasne, transparentne i stabilne kriterijume za određivanje adekvatnosti minimalnih plata.

Ti kriterijumi treba da uključe barem kupovnu moć minimalnih plata i da uzmu u obzir poreze i socijalne beneficije, opšti rast bruto plata, razvoj produktivnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu