Nemačka podiže minimalac uprkos pandemiji

Berlin -- Minimalna plata radnika u Nemačkoj trebalo bi da se poveća za skoro 12 procenata i da sa sadašnjih 9,35 evra dostigne 10,45 evra po satu do sredine 2022.godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Uprkos pandemiji Kovid-19, minimalna plata „ne sme da zaostaje“, izjavio je jedan od ministara u vladi, izveštava radio Dojče vele.

Povećanje minimalca će biti sprovedeno u nekoliko faza, pri čemu će prvi skok biti početkom sledeće godine, na 9,50 evra po satu, zatim sredinom godine na 9,60 evra, nakon čega će uslediti porast početkom 2022. godine na 9,82 evra i konačno na 10,45 evra sredinom te godine.

Pregovori o povećanju minimalne zarade su bili delimično napeti, jer su se članovi u nadležnoj državnoj komisiji sukobili po pitanju iznosa povećanja, izjavio je šef te komisije Jan Zilijus.

Ipak, nakon produženja razgovora i otkazivanja konferencije za štampu u poslednjem trenutku, predstavnici poslodavaca i sindikata radnika postigli su jednoglasan dogovor po tom pitanju koji će u vidu preporuke proslediti vladi na usvajanje, navodi se u informaciji.

Nemački ministar rada Hubertus Hajl rekao je da će vlada sprovesti tu preporuku.

Nemačka je uvela minimalnu platu početkom 2015. godine, i tada je iznosila 8,50 evra po satu.

strana 1 od 167 idi na stranu