Vesti -

Uputili poruku Americi: "Prestanite da nas tlačite"

Vašington -- Kina je zatražila od Vašingtona da prestane sa represijom kineskih kompanija.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ra2studio
Foto: Depositphotos, ra2studio

Do ovoga je došlo nakon što su američki regulatori proglasili kinesku telekom opremu koju proizvode kompanije Huavej i ZTE pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Federalna komisija za komunikacije (FCC) u utorak je blokirala subvencije kineskim prodavcima iz vladinog budžeta, pojačavajući napore da ograniče njihov pristup američkom tržištu.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine optužio je Vašington za "zloupotrebu moći" koja bi nanela štetu kineskim kompanija "bez ikakvih dokaza".

"Još jednom apelujemo na Sjedinjene Države da prestanu sa zloupotrebom koncepta nacionalne bezbednosti, namerno diskreditujući kinu i nerazumno tlačeći kineske kompanije", rekao je portparol Žao Liđijan.

Američka regulatorna tela kažu da Huavej, koji je najveći svetski proizvođač telekom opreme, kao i njegovog manjeg rivala ZTE, kontroliše vladajuća Komunistička partija i da možda mogu da olakšaju kinesko špijuniranje.

Huavej i ZTE odbacuju ovakve optužbe Sjedinjenih Država.

Osnivač Huaveja, Ren Žengfej, rekao je prošle godine da bi odbio zvanične zahteve da otkrije tajne svojih korisnika, uprkos zakonu koji obavezuje kineske kompanije da sarađuju sa obaveštajnim službama.

FCC je rekla da novac iz Univerzalnog fonda vrednog 8,3 milijardi dolara, preko kojeg se subvencionišu neke kompanije, možda neće više biti dostupan za kupovinu opreme od Huaveja i kompanije ZTE.

"FCC je prepoznala Huavej i ZTE kao pretnje za nacionalnu bezbednost", rekao je predsednik ove komisije Adžit Pai u saoštenju.

Ova odluka utiče najviše na male, lokalne kompanije, budući da vodeće američke telefonske kompanije ne koriste kinesku opremu, prenosi AP.

FCC je ranije zabranila Huaveju i ZTE-u primanje drugih vladinih subvencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.