Vesti -

Planira se razvoj naslednika H125, imaće hibridni motor

Među kompanijama vazduhoplovne industrije koje su, zbog gubitaka nastalih usled pandemije , dobile pomoć od francuske vlade, je i kompanija Erbas Helikopters.

Izvor: Tango Six
Podeli
Foto: Depositphotos, underworld1.jpg
Foto: Depositphotos, underworld1.jpg

Osim narudžbine za 20 letelica iz trenutnog proizvodnog programa, dobijena su sredstva za razvoj novog tipa helikoptera koji ima hibridni motor sa niskom emisijom gasova koji će zameniti jedan od najbolje prodavanih modela, lakog višenamenskog H125.

Kako prenosi Flightglobal, to je deo paketa od 15 milijardi evra u iznosu od 1,5 milijardi evra koji će biti potrošen za ispitivanje i razvoj u oblasti komercijlane, poslovne avijacije, propulzije i helikoptera a ima za cilj da Francuska postane svetski lider u takozvanoj "zelenoj" avijaciji.

Za kompaniju Erbas Helikopters to znači podrška francuske vlade za projektovanje naslednika helikoptera H125, prenosi Tango Six.

Teži se letelici sa 40 procenata nižom potrošnjom goriva od sadašnjih tipova helikoptera, sposobnom da u početku koristi hibridni pogonski mehanizam transmisije.

Vodonik kao gorivo je predviđeno za kasniju verziju čiji bi se demonstrator, prema planu ministarstva ekomonije Francuske, pojavio 2029. godine.

Iz ministarstva ekonomije je saopšteno da sa ovim planom podrške Francuska može da sačuva zaposlene koji rade na istraživanju i razvoju, veštine svog vazduhoplovnog sektora i da kao tehnički i industrijski lider ima pristup energetskoj tranziciji.

Ove godine, Pariz će više nego udvostručiti ulaganje u istraživanje i razvoj, u te svrhe izdvojiće 300 miliona evra, što uključuje finansiranje programa nazvanog "Helybrid" – hibridnog električnog motora za primenu na lakim helikopterima. H125 je prvobitno poznat pod oznakom AS-350 a nalazi se u upotrebi od 1975. godine.

Podaci udruženja proizvođača generalne avijacije govore da je Erbas Helikopters prošle godine isporučio 159 lakih jednomotornih helikoptera od kojih su većina bili H125 u vojnim i civilnim varijantama, plus određen broj nešto težeg helikoptera H130.

Državna pomoć Erbasu podrazumeva i narudžbinu 8 teških dvomotornih helikoptera H225M Caracal koji će u RV Francuske zameniti helikoptere SA-330 Puma koje su u proseku stare 43 godine.

Takođe za organizaciju za pomoć u katastrofama Securite Civile biće naručena dva nemačka helikoptera H145 a za Žandarmeriju 10 H160 vrednih 200 miliona evra koji će delimično zameniti 26 helikoptera H125.

Pored toga, Pariz će za svoje Ratno vazduhoplovstvo naručiti još tri višenamenska transportna aviona cisterne A330 Phenix kao i jedan dvomotorni turboelisni osmatrački avion.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.