Proizvođač kamiona razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta

Sedertelje -- Švedski proizvođač kamiona Skanija objavio je da zbog smanjene potražnje u vreme pandemije koronavirusa razmišlja o ukidanju 5.000 radnih mesta.

Izvor: Biznisinfo.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, artzzz
Foto: Depositphotos, artzzz

"Kriza zbog koronavirusa prisiljava nas da smanjimo nivo aktivnosti, a to znači da prema našim procenama imamo 5.000 više zaposlenih u svetu nego što nam je potrebno", saopštio je izvršni direktor Henrik Henrikson.

Skanija će po njegovim rečima sprovesti "analizu do 1.000 radnih mesta s visokom stručnom spremom" u sedištu u Sedertelju, južno od Stokholma.

S obzirom na procenu o sporoj obnovi potražnje, "organizaciju moramo prilagoditi novom stanju već u ovoj godini", rekao je Henrikson, prenosi Biznisinfo.

Kompanija je odbila da komentariše kako će potez uticati na radna mesta u drugim zemljama.

Navode da su koristili pakete podrške za radnike na skraćenom radnom vremenu, koje im je odobrilo nekoliko vlada, a podržali su ih sindikati i zaposleni.

Predstavnici sindikata s upravom i odborom rade na nalaženju mogućnosti za uštedu troškova, ali to ne isključuje smanjenje broja radnih mesta.

Skanija je članica grupe Folksvagen a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7.800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih. Proizvodnja joj je organizovana u Evropi, Latinskoj Americi i Aziji.

strana 1 od 175 idi na stranu