Vesti -

Tehnološki gigant kažnjen: Moraće da plati 10 miliona evra

Rim -- Italijanski sud je odbio žalbu Epla koji će sada morati da plati kaznu od 10 miliona evra.

Izvor: SEEbiz
Podeli
Foto:  Epa, JUSTIN LANE
Foto: Epa, JUSTIN LANE

Nezavisni testovi sprovedeni 2017. godine, pokazali su da je Epl u svoje Ajfon telefone namerno ugradio tajni sistem koji im smanjuje performanse, pa je italijanski sud protiv njega 2018. godine podneo sudsku tužbu.

Nakon što je iste te godine izgubio sudski spor Epl se prema očekivanjima žalio, no italijanski sud je žalbu sada odbio, pa je presuda postala pravosnažna, što znači da će ova kompanija morati da plati kaznu u visini od 10 miliona evra.

Nakon što su testovi ukazali da Ajfoni usporavaju zbog promena implementiranih u iOS, Epl je priznao da je usporavanje performansi ugradio zbog degradacije baterija, kako bi održao autonomiju uređaja čak i kada su baterije stare, prenosi SEEbiz.

Ubrzo nakon toga Epl je uveo promene, pa je tu praksu zamenio programom za zamenu baterija, koji omogućuje korisnicima da svoju staru bateriju zamene po posebno povoljnoj ceni od 29 dolara, što je znatno manje od pune cene od 79 dolara. Pored toga, Epl je u iOS implementirao dodatno praćenje stanja baterija, a korisnicima se sada omogućava da isključe sistem usporavanja koji se automatski pokreće kada nivo degradacije baterije postigne određenu vrednost.

Eplu to neće pomoći u izbegavanju plaćanja kazne italijanskom sudu, koji smatra da su zbog te skrivene karakteristike mnogi korisnici kupovali nove telefone kada su im pale performanse Ajfona, što im je izazvalo dodatne troškove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.