Vesti -

Komšijama odobrena kupovina američkih raketa za PVO sistem NASAMS 2

Vašington -- Agencija DSCA američkog Ministarstva odbrane dostavila je 8. maja obaveštenje Kongresu o mogućoj prodaji raketa zemlja-vazduh AMRAAM i AMRAAM-ER Mađarskoj.

Izvor: TangoSix, Živojin Banković
Podeli
Foto: Depositphotos, jarino
Foto: Depositphotos, jarino

Stejt department je potom doneo odluku kojom se odobrava ovaj potencijalni posao u kome bi Mađarska preko programa Foreign Military Sales nabavila 60 raketa AIM-120C-7 i C-8 kao i dve rezervne sekcije za navođenje ovih raketa za procenjenu cenu od 230 miliona dolara.

Vlada Mađarske je, pored 60 raketa i dve dodatne sekcije za navođenje, zatražila da kupi i četiri rakete za obuku CATM-120C, potom sanduke za rakete, rezervne i delove za popravke, kriptografske i komunukacijske sigurnosne uređaje, opremu za preciznu navigaciju, softver, radionice za popravke, opremu za oružani sistem i podršku za računarski softver, publikacije i tehničku dokumentaciju, ispitnu opremu, usluge popravki, obuka osoblja i oprema za obuku, podrška integracije, usluge američke vlade i izvođača, usluge inženjerske, tehničke i logstičke podrške i svi drugi elementi koji se odnose na logističku i podršku programu, piše portal Tangosiks.
Napomenuto je da je ova prodaja podrška mađarskoj nabavci raketnog sistema PVO NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) koja bi pružila punu zaštitu od mogućih pretnji neprijateljskih krstarećih raketa, bespilotnih letelica, helikoptera i aviona. Kako se navodi ova predložena prodaja unapređuje mađarske odbrambene sposobnosti u odvraćanju regionalnih pretnji i ojačava njenu odbranu, a takođe doprinosi mađarskoj interoperabilnosti sa SAD i drugim saveznicima.
Avgusta 2019. godine DSCA je izdalo obaveštenje o mogućoj prodaji 180 standardnih raketa vazduh-vazduh AIM-120C-7 AMRAAM kroz program Foreign Military Sales sa ukupnim procenjenim troškovima od približno 500 miliona dolara. Ove rakete bi se takođe koristile za raketni sistem PVO NASAMS koga je Mađarska očigledno izabrala kao deo komponente svoje protivvazduhoplovne odbrane koji će zameniti sovjetske modernizovane sisteme PVO 2K12 Kub.
Raketu AMRAAM-ER razvila je američka kompanija Raytheon i predstavlja varijantu brodske protivvazduhoplovne rakete RIM-162 Evolved SeaSparrow Missile (ESSM) na kojoj je integrisana radarska glava za samonavođenje raketa vazduh-vazduh AIM-120C-7 i C-8. Na taj način je povećan domet raketa raketnog sistema PVO NASAMS sa 25 km po daljini kada se koriste obične rakete AIM-120C, na 40 km. Poligonska ispitivanja ove rakete sprovedena su u Norveškoj 2016. godine a njihova serijska proizvodnja započela je prošle godine. Prvi i za sada jedni poznati naručilac ovih raketa za sistem NASAMS je 2019. godine postao Katar pa bi Mađarska bila drugi korisnik u svetu.
Da Mađarska ima nameru da nabavi novi sistem PVO, objavio je još 11. februara 2019. ministar inostranih poslova te zemlje Peter Sijarto koji je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom, izjavio da postoji plan nabavke sistema srednjeg dometa američke proizvodnje i to za milijardu dolara.
Prema raspoloživim informacijama Mađarska nabavlja verziju NASAMS 2 a osim lansera tu su i radari Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel kao i rakete AMRAAM i AMRAAM-ER. Uz primenu raketa AIM-120C AMRAAM domet sistema iznosi 15 km po visini i 25 km po daljini. NASAMS su zajednički razvili norveška firma Kongsberg i američki Raytheon i to prvenstveno za potrebe norveške vojske. Od 2004. godine ga koristi i vojska SAD i to za neposrednu PVO Vašingtona. Takođe sistem je za sada izvezen u Čile, Finsku, Holandiju, Indoneziju, Katar, Litvaniju, Oman i Španiju a Australija i Indija planiraju njegovu nabavku.

Zainteresovanost za kupovinu NASAMS-a pokazala je i Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.