U Španiji manjak radnika u poljoprivredi

Madrid -- Španija je počela rešavanje problema manjka poljoprivrednih radnika izazvanog epidemijom korona virusa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/AerialBO
Foto: Depositphotos/AerialBO

Odlučila je da odobri privremeno zapošljavanja desetina hiljada imigranata ili ljudi bez posla, javlja Rojters.

Agencija navodi da je zatvaranje granica prisililo mnoge strane radnike da ostanu kod kuće tokom špica sezone berbe u Španiji, koja je druga zemlja na svetu po broju smrtnih slučajeva od korona virusa.

Kako bi deblokirala proizvodni lanac, španska vlada je saopštila da će omogućiti poljoprivrednim gazdinstvima da uposle između 75.000 i 80.000 lokalnih stanovnika.

Inicijativa je posebno važna za regione Andaluziju, Mursiju, Aragon i Kataloniju.

Najavljujući mere, ministar poljoprivrede Luis Planas je rekao da će one biti na snazi do 30. juna i da, takođe, predviđaju garantovanje izvoza u druge države Evropske unije (EU).

"Dve trećine naše proizvodnje otpada na tržišta EU i moramo da obezbedimo robu za ta tržišta, jer je to veoma važan izvor prihoda", istakao je Planas.

Vladina uredba omogućiće radnicima koji su bez posla i primaju socijalnu pomoć da se privremeno pridruže poljoprivrednom sektoru.

"Ne možemo računati na marokanske radnike ove sezone, ali sa ovim vanrednim merama koje se odnose na lokalnu radnu snagu, trebalo bi da uspemo da odgovorimo na potrebe poljoprivrednika", rekao je Planas.

Španska federacija proizvođača voća i povrća procenjuje da će sektoru biti potrebno 16.000 dodatnih radnika u aprilu, 18.000 u maju i 28.000 u junu.

strana 1 od 179 idi na stranu