Vesti -

Svetska žeđ za naftom je presušila: Cene bi mogle da padnu ispod nule

Njujork -- Autoputevi su prazni, avioni prizemljeni, a fabrike u mraku. Nepredviđeni kolaps na tržištu nafte je doveo do najnižih cena u poslednjih 18 godina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, MikeMareen
Foto: Depositphotos, MikeMareen

Zalihe, sa druge strane, ostaju otporne na cenovni rat između Saudijske Arabije i Rusije, a Amerika ne želi da bude prva koja će odstupiti i zaustaviti proizvodnju

Ovo bi moglo da znači da će prezasićenost zalihama biti toliko velika da će svetu ponestati mesta da skladišti tolike nepotrebne barele nafte, piše Si-En-En.

"Tržište počinje da daje signale da ne samo da nema potražnje za naftom, već i da tolika nafta neće imati gde da ide", rekao je Džef Vil, energetski analitičar u Nojberger Bermanu.

Drugim rečima, ovo znači da bi skladišta, rafinerije, teeminali, brodovi pa i cevi u nekom trenutku mogle da dostignu svoj maksimalni kapacitet, a to je nešto što se nije desilo od 1998. godine, tvrde analitičari Goldman saksa.

Iako su cene najkvalitetnije nafte trenutno više od 20 dolara po barelu, cene u nekim regionima su se spustile na jednocifrene brojeve, naročito u onim gde je pristup skladištima otežan.

Jedna od opcija za skladištenje bili bi brodovi, gde bi se stavljao sav višak nafte, ali verovatno je da čak i brodovi ne bi mogli da prime sav višak.

Prognoze su takve da u aprilu, oko šest miliona barela po danu bukvalno neće imati gde da ode, a ova cifra mogla bi se popeti na sedam miliona u maju.

Prezasićenje naftom dovodi to toga da su neke cene nafte već pale ispod nule, kao što je na primer cena sirove nafte iz Vajominga koja je skoro prodavana za "negativnih" 19 centi po barelu, preneo je Blumberg prošle nedelje.

Smanjenje kapaciteta skladišta znači da proizvođači nafte u nekim slučajevima moraju čak da plate nekom da uzme naftu od njih.

Posledice neće biti iste u svim slučajevima. Brent verovatno neće imati problema jer se nalazi na ostrvu u Severnom moru gde je skladištenje dostupno. S druge strane, WTI je preko 800 kilometara udaljen od vode, što bi moglo da prouzrokuje da cene padnu ispod nule.

Naravno, slaba potražnja uzrokovana koronavirusom neće trajati zauvek. U nekom trenutku, avioni će opet početi normalno da lete, a ljudima će biti potrebno gorivo kada se vrate na posao. Ali, već u tom trenutku naftna industrija možda neće proizvoditi dovoljno nafte, ako se izvori sada budu zatvarali.

"Ovo će na kraju dovesti do nestašice naftnih zaliha istorijskih razmera", rekao je Džefri Kiri iz Goldman saksa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.