Vesti -

Uvek teška tema: Lideri EU nisu uspeli da se dogovore

Brisel -- Lideri 27 članica EU ni posle dva dana nisu na samitu u Briselu postigli konsenzus o budžetu Unije za period 2021-2027.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/artjazz
Foto: Depositphotos/artjazz

"Nažalost danas nije bilo moguće postići sporazum. Potrebno nam je još vremena", poručio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nakon skoro 30 sati razgovora, vanredni samit EU u Briselu završio se sinoć bez konsenzusa o zajedničkom budžetu za nastupajući sedmogodišnji period.

Šarl Mišel je na kraju drugog dana samita ocenio je da su pregovori o budžetu "uvek teška tema", a da su ove godine posebno bili komplikovani zbog činjenice da je Velika Britanija svojim izlaskom iz Unije "povuka" između 60 i 75 milijardi evra svojih doprinosa zajedničkoj kasi.

"Radili smo naporno kako bi pomirili različite interese, zabrinutosti i mišljenja koja su bila na stolu, ali potrebno nam je još vremena. Videćemo kako ćemo nastaviti da radimo na ovome kako bi uspeli da dodjemo do jednoglasne pozicije Evropskog saveta", rekao je Mišel.

U Evropskom savetu kažu da još ne mogu da preciziraju datum sledećeg sastanka o budžetu.

Diplomatski izvori napominju da predsednik Evropskog saveta Mišel ne želi da ova tema bude uvrštena u dnevni red redovnog matovskog samita EU koji bi trebalo da bude posvećen dogovoru oko nastavka politike proširenja EU.

Zemlje članice EU nisu uspele da se usaglase oko obima budućeg budžeta EU, tj. doprinosa koji svaka članica treba da izdvoji za zajedničku kasu. Istovremeno, nema dogovora ni o raspodeli zajedničkog novca po sektorima.

Evropska komisija prva je 2018. godine izašla s predlogom da udeo zemlja članica u sedmogodišnjem budžetu EU za period od 2021. do 2027. godine bude 1,11 procenta nacionalnog BDP-a svake zemlje. Evropski parlament predložio je da izdvajanje bude 1,3 procenta BDP-a.

Istovremeno, one zemlje koje najviše odvajaju za zajednički budžet kao što su Nemačka, Danska, Holandija i Švedska, zalažu se da nacionalni doprinosi ne budu veći od jednog procenta BDP-a.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, nakon konsultacija sa zemljama članicama, prošle nedelje predstavio je "kompromisni predlog" koji iznosi 1,074 procenta BDP-a. Diplomatski izvori navode da je poslednji predlog na osnovu koga je pokušano da se dođe do dogovora u Briselu bio 1,07 procenta BDP što takođe nije dobilo podršku svih 27 zemalja članica EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.