Vatrena stihija "progutala" i biznis: 13.500 ljudi ostalo bez posla

Sidnej -- Stopa nezaposlenosti u Australiji je porasla zbog strašnih požara koji su prethodnih meseci pogodili ovu zemlju.

Izvor: B92, aa.com.tr/ba
Podeli
Foto: Getty images, Brook Mitchell
Foto: Getty images, Brook Mitchell

Agencija za statistiku Australije je saopštila da je stopa nezaposlenosti u januaru porasla na 5,3 sa 5,1 odsto iz decembra prošle godine. Broj nezaposlenih u ovom periodu je povećan za oko 13.500.

Padu nezaposlenosti najviše su doprineli požari koju su pogodili ključne turističke i poljoprivredne regije u toj zemlji.

Požari su zahvatili ogromne delove Australije, pri čemu su posebno pogođeni ključni priobalni turistički gradovi u vreme kada bi mnogi Australijanci i turisti obično uživali na odmoru na plaži.

Požari su izazvali masovne evakuacije koje su uzrokovale velike saobraćajne gužve duž priobalnih auto-puteva.

Šteta na poljoprivrednim površinama je takođe ogromna jer su u požarima značajno oštećeni usjevi i infrastruktura.

Radili 15 sati dnevno

Foto: Getty images, Brook Mitchell
Foto: Getty images, Brook Mitchell

U požarima koji su u septembru 2019. godine počeli u Novom južnom Velsu, u, a potom se proširili i na područja u Kvinslendu, Viktoriji i Južnoj Australiji, poginule su 33 osobe, a izgorelo je više od 11 miliona hektara zemljišta i više od 3.000 objekata, prenosi Anadolija.

Australijski zvaničnici su pre desetak dana saopštili da su svi požari stavljeni pod kontrolu i da sada sledi oporavak zemlje.

Pored vatrogasaca, koji su stizali sa svih strana sveta, u borbi protiv vatrene stihije pomagali su i volonteri.

"Radimo ovo iz strasti. Naša organizacija je bratstvo", Rekao je Daniel Noks koji je sa još 2.000 kolega mesecima pomagao u gašenju požara u zemlji.

On je jedan od 70.000 volontera vatrogasne službe iz Novog južnog Velsa. Oni su, u najgorim trenucima, radili i po 15 sati dnevno, a gotovo svi su neplaćeni.

strana 1 od 184 idi na stranu