Počinje najveća žurka na svetu - Popije se 10 miliona litara piva

Rio de Žaneiro -- Danas počinje poznati kaneval u Rio de Žaneiru, a procene su da festival svake godine poseti oko 500.000 stranaca.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, Antonio Lacerda
Foto: Epa, Antonio Lacerda

Na karnevalu, koji je poneo laskavu titulu najvećeg na svetu, svake godine se popije 10 miliona litara piva.

 

Ovaj spektakularan događaj, koga zovu i "najveća žurka na svetu", zvanično počinje poslednjeg petka pre uskršnjeg posta i traje do srede pre podne.

Karneval organizuju turistička organizacija grada i "Nezavisna liga škola sambe Rio de Žaneira". Na takmičenju u plesu na karnevalu 2018. godine učestvovalo je 13 školi sambe, a svaka ima oko 3.000 plesača i muzičara.

Pored stotina hiljada posmatrača, tu je i 54 sudija koje pažljivo prate svaki korak ovih umetnika.

Nastupi se održavaju na stadionu Sambadrom koji prima oko 88.500 ljudi, a cena karte za sedenje se kreće između 300 i 600 evra.

Učesnici cele godine rade na pripremi kostima koje će nositi samo par sati, a neke škole izdvajaju i preko četiri miliona dolara za ceo dodađaj. Najveće troškove produkcije pokrivaju sponzori, ali kostime finansiraju sami učesnici, što najveći broj njih primora na višemesečna odricanja i štednju.

 

Svi su na ulicama

Foto: Epa, Antonio Lacerda
Foto: Epa, Antonio Lacerda

Sambadrom je centar svih događanja, a ostali posetioci se zabavaljaju na takozvanim "bloko" uličnim žurkama.

Kažu da su "bloko" žurke srce i duša karnevala, ima ih oko 600 i svako može pronaći onu koja mu odgovara. Opuštenije od glavnih parada, omiljene su među turistima i lokalnim stanovništvom. Zaista ima nešto za svakoga, od porodičnih do LGBT žurki.

Procene su da se na ulicama svakodnevno okupi oko dva miliona ljudi.

32.560 toaleta

Foto: Epa,  Epa, Marcello Chello
Foto: Epa, Epa, Marcello Chello

Pored vesele mase, tu su i policajci, više od 17.000 njih je na ulicama u svakom trenutku, samo kod stadiona ih ima oko 800.

Kabinet gradonačelnika procenjuje da grad ostvaruje 3,5 milijarde reala (1,06 milijardi dolara) od turizma. To je delimično zahvaljujući 86-odstotnoj popunjenosti hotela tokom perioda trajanja karnevala.

Na festivalu se nalazi čak 32.560 toaleta, što je velika cifra, ali na najvećoj "bloko" žurci koja se održava u subotu biće samo 2.600 toaleta po čoveku, jer su procene da će tu biti milion i više ljudi.

strana 1 od 184 idi na stranu