Vesti -

"Srbija neće da bude lak plen, zato kupuje odbrambeno oružje"

Davos -- Srbija kupuje samo odbrambeno naoružanje, da ne bi bila lak plen, odgovor je predsednika Aleksandra Vučića na primedbe i pitanja na panelu u Davosu.

Izvor: Tanjug, Beta
Podeli
Foto: Tanjug, Predsedništvo Srbije
Foto: Tanjug, Predsedništvo Srbije

Pitanja u vezi sa time predsednik je dobio na panelu "Diplomatski dijalog na temu Zapadnog Balkana".

"Bile su primedbe na račun Srbije, a najveća primedba je bila zašto se naoruzavamo i kupujemo oružje od Rusije. Moj odgovor je bio prilično snažan i uverljiv. Rekao sam da mi kupujemo samo odbrambeno oružje i da ne kupujemo ofanzivna sredstva, i ni blizu koliko svi drugi kupuju ofanzivna sredstva. Sa druge strane, iako bismo mogli da priuštimo sebi sistem S300 ili 400, da to nismo uradili", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao novinarima da je danas prisustvovao na dva panela, političkom i ekonomskom, kao i da ne može zbog pravila "četam haus" da otkriva ko je i šta tačno rekao.

Kaže da svakako hoćemo da budemo u situaciji da možemo da zaštitimo svoju zemlju i da ne budemo lak plen i šaka zobi, kao što smo nekada bili.

Na panelima i sastancima u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu nije se mogla čuti nijedna primedba na račun srpske ekonomije, već samo pohvale, preneo je novinarima predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić ističe da su, za razliku od političkog panela o Zapadnom Balkanu, na kojima je bilo primedbi upućenih na račun naše zemlje zbog nabavke naoružanja, premda defanzivnog, na ekonomskom panelu svi čestitali Srbiji.

Kaže da su napredak srpske ekonomije pohvalili predstavnici Svetske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i da je i i sam direktor EBRD-a Suma Čakrabarti rekao da je prethodna godina bila rekordna za Srbiju i da je naša zemlja potrošila više od 500 miliona evra za projekte.

"Nijednu primedbu nisu imali što se tiče ekonomije", dodao je Vučić i naveo da je na panelu o generisanju rasta u Centralnoj i Istočnoj Evropi govorio o značaju prelaska sa školskog na radni nivo u Srbiji.

To je za nas ključni problem, dodao je Vučić i ukazao na značaj da se što više mladih uključi u dualno obrazovanje.

"Ne možemo mlade da zadržimo samo ako u dualno obrazovanje uključimo desetine hiljada đaka, već stotine hiljada. Tamo mogu jedino da se pripreme za budućnost".

Vučić kaže da je na tom panelu ukazao i na problem odliva mozgova, kao i o tome da Srbija taj problem rešava već ubrzanim povećanjem plata. To nije jednostavno i ne može da se uradi preko noći, dodao je.

Takse Prištine neodržive

Vučić je takođe izjavio da veruje da je neodrživ opstanak taksi koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH i da će deo tog problema biti rešen nakon formiranja nove Vlade Kosova. On je ocenio da bi Srbija, da nije bilo taksi od 100 odsto na robu koja ide na Kosovo, imala rast BDP-a od 4,3 ili 4,4 odsto, umesto četiri ili 4,1 odsto, i da bi to onda bio najveći rast u Evropi.

"Zato je od presudnog značaja da se takse ukinu", rekao je on i dodao da nema mnogo smisla obnova avio-linije između Beograda i Prištine i priča o uvođenju železničke linije ukoliko ne postoji mogućnost protoka roba.

Vučić je rekao da nije imao "bliski susret" sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Davosu, ali da su obojica učestvovala na neformalnom skupu. On je rekao da su govorili o različitim temama na tim skupovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.