"Raskinuli" sa Huavejem: Telenor izabrao partnera za 5G mrežu

London -- Najveći norveški operater bežične telefonije, "Telenor", odabrao je švedsku firmu "Erikson" za isporuku dela opreme svoje nove brze 5G mreže.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, jamesteohar
Foto: Depositphotos, jamesteohar

Tako je kompanija okončala deceniju saradnje s kineskim tehnološkim gigantom "Huavejem".

Kompanija je u petak najavila da će postepeno ukloniti opremu "Huaveja" dok nadograđuje radio opremu za sledeću generaciju mobilne mreže. Taj potez bi verovatno mogao da udovolji SAD koje lobiraju kod svojih evropskih saveznika da potisnu kinesku kompaniju zbog strahovanja od "kibernetičke špijunaže".

Kompanija "Telenor" je objavila da je "obavila opsežnu procenu bezbednosti" birajući patnera, uz razmatranje faktora kao što su tehnički kvalitet, komercijalni uslovi i sposobnost za inoviranje i modernizaciju, izjavio je izvršni direktor "Telenor grupe" Sigve Breke.

"Na osnovu sveobuhvatne procene, odlučili smo da uvedemo novog partnera za ovaj važan tehnološki pomak u Norveškoj", rekao je Breke. "Telenor" koji se udaljava od "Huaveja" deceniju pošto su započeli saradnju, rekao je da će nastaviti da koristi opremu od kineske kompanije tokom prelaska na novu mrežu u narednih četiri do pet godina. "Telenor" je ranije već bio odabrao "Eriksona" i finsku "Nokiju" da izgrade "jezgro" 5G mreže.

"Telenor" ima mobilne mreže u nordijskim i drugim zemljama Evrope i u Aziji. "Huavej" je odbio da komentariše odluku o prekidu saradnje, a "Erikson" nije odgovorio na zahtev za komentar.

Evropske kompanije mobilne telefonije su pred teškim poslovnim odlukama jer su usred geopolitičke bitke zbog "Huaveja". Kompanije za bežičnu telefoniju se opredeljuju za "Huavej" koji ima reputaciju zbog jeftine, a pouzdane opreme, ali američki zvaničnici upozoravaju saveznike da vlasti komunističke Kine mogu tu kompaniju da koriste za špijuniranje, što ta kompanija uporno negira.

Superbrze 5G mreže i inovacije koje one obećavaju da će doneti - telemedicina i automatizovane fabrike, snažno će se oslanjati na softver u "jezgru" mreže, za koji SAD kažu da je bezbednosno ; ranjiviji od prethodnih.

"Huavej" je ove nedelje postigao i jedan uspeh jer je nemačka "Telefonika Dojčland" objavila da je odabrala tu kinesku firmu i finsku "Nokiju" da joj zajedno isporučuju opremu za verziju 5G radio mreže manje brzine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu