Vesti -

Francuska će adaptirati gasnu mrežu za prenos mešavine prirodnog gasa i vodonika

Pariz -- Francuska gasna mreža mogla bi da bude prilagođena za transport mešavine prirodnog gasa i 20 odsto vodonika od 2030. godine nadalje.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, 3dmentat
Foto: Depositphotos, 3dmentat

Vodonik prilikom sagorevanja proizvodi vodu a ne gasove sa efektom staklene bašte, kao što je CO2, čime se obezbeđuje čisto gorivo koje bi se proizvodilo pomoću struje iz obnovljivih izvora kao što su vetar i sunce, umesto iz nafte i gasa, koji su istovremeno najveći proizvođači vodonika danas, prenosi Rojters.

Kompanije "GRTgaz", GRDF, Elanži i drugi operateri saopštili su da bi francuska mreža u početku mogla da koristi mešavinu prirodnog gasa i šest procenata vodonika, a vladi preporučuju da kao cilj postavi upotrebu 10 odsto vodonika u mreži do 2030. godine i 20 procenata posle toga.

Francuski operateri su rekli na konferenciji u Parizu da bi mreža mogla da bude prilagođena uz ograničene troškove.

Nemačka i druge evropske zemlje su takođe razmatrale korišćenje mešavine prirodnog gasa i vodonika u svojim mrežama kako bi smanjile emisije gasova koji zagrevaju planetu.

Međutim, prihvatanje vodonika kao goriva i dalje nailazi na značajne izazove. Naime, taj gas se može proizvesti iz vode elektrotrolizom, ali su za to potrebne velike količine električne energije, a ako se za to koristi struja proizvedena iz fosilnih goriva onda je korist od celog projekta potkopana.

Najveći deo struje u Francuskoj proizvodi se iz nuklearnih elektrana, čemu se snažno protive ekolozi, jer nuklearke, iako ne emituju "staklene gasove", proizvode radioaktivni otpad.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je u junskom izveštaju da je proizvodnja vodonika upotrebom struje iz obnovljivih izvora i dalje skupa, i da se razvoj infrastrukture koja bi omogućila njegovo prihvatanje odvija sporo. Šef za obnovljive izvore energije u IEA, Paolo Frankl, rekao je na konferenciji da se na globalnom nivou godišnje proizvede oko 70 miliona tona vodonika, što odgovara potrošnji od oko pola milijarde automobila. Međutim, dodao je da 90 odsto te količine potiče iz fosilnih goriva, koja istovremeno proizvode oko 800 miliona tona CO2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.