Promašaj veka: Najskuplji svetski program naoružanja u problemima

Vašington -- Tehnologija za proizvodnju hipersoničnog oružja više nije vodeći problem u Sjedinjenim Državama.

Izvor: pravda.rs
Podeli
Foto: Epa, Petros Karadjias
Foto: Epa, Petros Karadjias

Erik Šerf, vodeći industrijski stručnjak za hiperzvučnu tehnologiju iz kompanije "Lokid Martin", rekao je da će najvažniji izazov za proizvodnju i integrisanje hipersoničnog masovnog oružja biti povezan sa lancem snabdevanja potrebnim da se ovo oružje proizvede u velikim količinama.

Problem je već pogodio jedan od najvažnijih programa Pentagona, F-35, kao i projekat rakete vazduh-zemlja JASSM, prenosi Pravda.

Za američke snage, hipersonično oružje deo je njihove strategije za raznoliko naoružanje. Međutim, smanjenje potrošnje za odbranu narušilo bi programski raspored. Šerf veruje da će američka vojska dobiti svoj hipersonični program naoružanja do 2023. godine ako Kongres usvoji zakon koji reguliše troškove odbrane.

Suočen sa situacijom, izvršni direktor "Lokid Martina", Merilin Hjuson, uveravala je investitore da Pentagon neće smanjiti nabavku aviona F-35, čak i nakon kritika šefa Odeljenja za odbranu.

Oštro je kritikovala američkog ministra odbrane Petrika Šenahana zbog visokih troškova F-35, u poređenju sa jeftinijom varijantom koji se prodaje po ceni od 90 miliona dolara po jedinici.

Prema zvaničniku ministarstva odbrane, Šenahan je koristio "loše reči" tokom sastanka u Pentagonu na visokom nivou, oštro kritikujući neviđeni program zbog neverovatnih troškova i zastoja izradeaviona.

Međutim, Hjuson je prokomentarisao da Pentagon razmatra kupovinu F-15 od "Boinga", jednog od glavnih konkurenata kompanije "Lokid Martin" za vojne ugovore, osiguravajući da kompanija radi na smanjenju troškova aviona na 80 miliona dolara.

Američki program "F-35 Fajter Development", koji je započeo 1992, najskuplji je svetski program naoružanja, koji je dostigao 1,5 biliona dolara do 2030. Međutim, stručnjaci i političari taj program široko kritikuju zbog troškova, kašnjenja i neuspeha.

strana 1 od 199 idi na stranu