Deca ostaju bez besplatnog ručka: Novi propisi SAD ugroziće gotovo milion učenika

Vašington -- Novi propisi administracije predsednika SAD Donalda Trampa ostaviće gotovo milion dece bez sigurnog besplatnog ručka.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy
Foto: Depositphotos, ArturVerkhovetskiy

Prema proceni Ministarstva poljoprivrede, oko 983.000 dece više se neće automatski kvalifikovati za besplatan obrok u školi, zbog promena koje donosi Dopunski program pomoći za hranu (SNAP).

Dopunski program pomoći za hranu je pokret kroz koji građani SAD sa niskim primanjima dobijaju pomoć u nabavci namirnica.

Oko 55 odsto od ukupnog broja dece će ubuduće morati da plaća školski ručak, a 45 odsto će i dalje imati besplatan obrok, ali će njihovi roditelji ili staratelji morati da prolaze kroz postupak prijavljivanja da bi dobili nešto što se ranije podrazumevalo. I pored prijave, nema garancije da će besplatan obrok i dobiti.

Administracija Donalda Trampa tvrdi da će promene u propisima "popuniti" rupe u zakonu koje omogućavaju besplatan obrok deci čiji roditelji ne žive u pravom siromaštvu.

Siromašnima u Americi se smatraju četvoročlane porodice čiji prihodi ne premašuju 25.000 američkih dolara. Iz Ministarstva poljoprivrede kažu da su se neke porodice prijavljivale za program uprkos tome što su zarađivali oko 50.000 dolara.

Planiraju da uvedu i novo pravilo kojim ni porodice koje žive na pragu siromaštva ne mogu da se kvalifikuju za ovaj program ako ne dokažu da poseduju manje od 2.250 dolara u imovini.

Liza Dejvis iz organizacije "Nijedno gladno dete" je u izjavi za "Njujork tajms" naglasila da bi proces prijave, kroz koji bi deca morala da prođu, predstavljao prepreku na putu ka besplatnom obroku za veliki broj dece.

"Roditelji ovo možda ne razumeju. Papiri za prijavu možda nikada ne stignu do kuće ili škole. Veliki broj porodica će možda biti zaboravljeno", rekla je Dejvisova i dodala da garancija da će deca ponovo dobiti pravo na besplatan obrok ne postoji.

strana 1 od 199 idi na stranu