Vesti -

Nafta pojeftinila, dogovor o Bregzitu sprečio veći pad cena

London -- Cene nafte su danas pale jer su najnoviji podaci ukazali na veći skok zaliha u SAD nego što se očekivalo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Ali Haider
Foto: Epa, Ali Haider

Ipak, pad cena je bio ograničen pošto su Velika Britanija i Evropska unija objavili da su postigli dogovor o Bregzitu, prenosi agencija Rojters.

Cena severnomorske nafte "brent" spustila se za 15 centi na 59,27 dolara za barel, dok je američka laka nafta (WTI) pojeftinila za 23 centa na 53,13 dolara.

Američke zalihe sirove nafte porasle su za 10,5 miliona barela na 432,5 miliona barela u nedelji zaključno sa 11. oktobrom, pokazao je nedeljni izveštaj Američkog instituta za naftu (API)

Analitičari su očekivali rast prošlonedeljnih zaliha za oko 2,8 miliona barela. Američko Ministarstvo energetike bi kasnije danas trebalo da objavi zvanični izveštaj o zalihama. Ipak, novi dogovor o Bregzitu pomogao je da se spreči veći pad cena nafte.

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da su Velika Britanija i EU postigli dogovor o velikom novom sporazumu o Bregzitu i pozvao britanske parlamentarce da ga odobre tokom predstojećeg vikenda. Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je, takođe, rekao da su Britanija i EU postigli dogovor o sporazumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.