Vesti -

Borba protiv američkih sankcija: Španija štiti svoje kompanije na Kubi

Havana -- SAD su ponovo aktivirale zakon koji građanima kubanskog porekla omogućava podizanje tužbi protiv stranih kompanija i građana.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto:  Epa, Ernesto Mastrascusa
Foto: Epa, Ernesto Mastrascusa

Građani SAD, poreklom sa Kube mogu da tuže firme i pravna lica zbog korišćenja imovine konfiskovane nakon kubanske revolucije

"Španija će zaštititi svoje kompanije na Kubi od tužbi koje bi protiv njih mogli da pokrenu građani SAD zbog korišćenja nacionalizovane imovine" rekao je ministar spoljnih poslova Josep Borel, prenosi Index.

"Španija će mobilisati sve diplomatske i pravne resurse kojima raspolaže kao suverena država i članica Evropske unije, a isto će učiniti i EU. To ćemo uraditi kako bi sprečili izvanteritorijalnu primenu američkih zakona", rekao je Borel na konferenciji za medije u Havani.

Vašington je ranije suspendovao primenu Helms-Burtonovog zakona kako bi podstakao Kubu na demokratizaciju, a ponovu su ga aktivirali u maju ove godine, pojačavajući pritisak na Havanu.

Španske kompanije poput Melije, Barsela i Iberostara kontrolišu većinu hotela na ostrvu, u saradnji s kubanskim državnim preduzećima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.