Vesti -

Oporavak auto-industrije: Registrovano više automobila, prednjači Nemačka

Brisel -- Prodaja automobila u Evropi oporavila se u septembru, nakon pada zabeleženog u avgustu, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,dmitrimaruta
Foto: Depositphotos,dmitrimaruta

Registacija novih automobila u Evropi porasla je prošlog meseca za 14,4 odsto na ukupno 1,29 miliona automobila, u odnosu na registrovanih 1,12 miliona automobila godinu dana ranije, pokazuju podaci ACEA, a prenosi agencija Rojters.

Međugodišnji rast je pre svega posledica niskog obima prodaje zabeleženog u septembru 2018. godine, kada je registracija vozila značajno pala nakon uvođenja strožih propisa o emisijama štetnih gasova.

Samo u avgustu, registacija putničkih vozila je pala za 8,6 odsto na godišnjem nivou. Četiri od pet glavnih evropskih tržišta uknjižila su dvocifren rast registracija u septembru, pri čemu je Nemačka nadmašila Francusku, Španiju i Italiju sa porastom od 22,2 odsto, pokazali su podaci ACEA.

Registracija vozila u Britaniji je zabeležila rast od skromnih 1,3 odsto, jer "neizvesnosti povezane sa Bregzitom i dalje utiču na poverenje potrošača", poručuju iz Asocijacije. Folksvagen se prošlog meseca suočio sa skokom prodaje svog ključnog brenda za 58,2 odsto, dok je prodaja Renoa porasla za 30,3 odsto.

Registracija automobila marke FCA "Alfa Romeo" povećana je za 25,9 odsto na godišnjem nivou.

Japanski Nisan bio je jedan od najvećih gubitnika među glavnim brendovima, sa padom prodaje od 7,0 odsto. Među premijum automobilskim markama, prodaja Audija je porasla za 38,8 odsto, nadmašivši tako konkurente kao što su Mercedes-Benc i Volvo, koji su registrovali rast prodaje od 9,9 odsto i 9,3 odsto, respektivno. Prodaja BMW-a je pala 6,6 odsto, saopšteno je iz ACEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.