Bankari ostaju u Londonu: Ovaj grad će i dalje biti finansijski centar

London -- Kataklizmična upozorenja tokom referenduma 2016. da će London izgubiti finansijski tron ako glasa za izlazak iz Evropske unije nisu se pokazala kao istinita.

Izvor: Bankar.me
Podeli
FOTO:  Depositphotos, Antartis
FOTO: Depositphotos, Antartis

London je i dalje vodeći finansijski centar.

"London je izuzetno otporan i njegova budućnost kao centra finansija sigurna je jer ono što ovde imamo jedinstveno je", rekao je Stuart Lipton, menadžer u trgovini nekretninama.

U godini do juna London je privukao više prekograničnih ulaganja u komercijalne nekretnine od bilo kojeg drugog grada. On je pretekao Njujork kao odredište ulaganja i povećao svoju dominaciju na svetskom tržištu deviza od 6,6 triliona dolara razmene dnevno.

Od glasanja za izlazak iz EU, Britanija je preskočila Sjedinjene Države u nastojanju da postane najveće središte za trgovanje kamatnim svopovima, uprkos pozivima bivšeg francuskog predsednika Fransoa Olanda da zaustavi dominaciju Londona u kliringu evro-denominovanim derivatima, piše Bankar.me.

To što je London proširio svoj uticaj međunarodnog finansijskog centra jedna je od najvećih zagonetki mučne trogodišnje krize Bregzita Ujedinjenog Kraljevstva.

Gradski ugled osigurava da Ujedinjeno Kraljevstvo drži jedan od svojih poslednjih velikih čipova na vrhu tabele svetske politike, upravo kako se odvaja od EU. To takođe znači da će kompanije iz EU-a i dalje dolaziti u London radi prikupljanja finansija izvan bloka nakon Bregzita.

strana 1 od 199 idi na stranu