Vesti -

Povećali minimalac, ali sada su u problemu: Mali restorani masovno propadaju

Njujork -- Povećanje minimalne satnice na 15 dolara porazno se odražava na mala preduzeća u Njujorku koja, kako se i predviđalo, masovno propadaju.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Depositphotos, yacobchuk1
Foto: Depositphotos, yacobchuk1

Posebno je pogođena restoranska industrija s niskim maržama, javlja "Njujork post".

"Njujork post" objavio je vest o zatvaranju ugostiteljskog objekta "Gabrijelov restoran i tekila bar" koji posluje već 25 godina. Vlasnici restorana Liz i Nat Milner godinu dana pokušavali su da pronađu način za nastavak poslovanja, pri čemu su postupno otpuštali veliki broj zaposlenih koji za svoj posao ne dobijaju napojnice, uključujući kuvare. To je, ipak dovelo do pada kvaliteta usluga i gubitka gostiju.

Slična stvar dogodila se i u drugim restoranima, pri čemu je jedno istraživanje njujorške organizacije Hospitaliti Alijans pokazalo da je tri četvrtine restorana moralo da smanji radno vreme radnicima, dok je više od trećine ukinulo je određena radna mesta u toku prošle godine, a polovina planira da otpusti veći broj zaposlenih do kraja ove godine.

"To je smrt za posao. Ne možete beskonačno da povećavate cenu jednog burgera ili porcije testenine", izjavio je član te organizaije Endru Rigi, prenosi Indeks.

Uprkos ovim negativnim posledicama, sindikali koji su se izborili za uvođenje minimalca od 15 dolara stoje iza svoje odluke, pa se i dalje zalažu za ukidanje sistema poslova u kojima radnici zavise od napojnica, a podržava ih i guverner savezne države Njujork Endru Kuomo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.