Zemlje severne Evrope dobijaju novi sistem plaćanja

Šest najvećih banaka nordijskog regiona složilo se da investiraju u pan-nordijski sistem instant plaćanja P27.

Izvor: Indikator.ba
Podeli
Foto: Depositphotos, Steve_Allen
Foto: Depositphotos, Steve_Allen

Platforma bi pojedincima i kompanijama omogućila da odmah pošalju novac sa mobilnog telefona ili bankovnog računa u druge zemlje regiona i integrisala platne usluge u regionu u jedinstvenu platformu za podsticanje poslovanja.

"P27 će postati prva integrisana platforma za platni promet u realnom vremenu na svetu", rekao je izvršni direktor P27 Lars Sjogren kada su banke u utorak najavile sporazum, ne govoreći koliko očekuju da će iznositi ulaganja.

Jedinstveni sistem plaćanja koji će prekograničnim transakcijama i valutama u regionu olakšati trgovinu između nordijskih zemalja, pogotovo što se zemlje poput Švedske udaljavaju od gotovine, prenosi indikator.ba.

Grupa banaka, koja uključuje Danske Bank, Nordea, Svedbank, Handelsbanken, SEB i OP, bezuslovno se složila da finansira P27 dok ne počnu da generišu sopstveni prihod, rekao je Martin Georgzen, šef strategije i komunikacija P27.

"Nordijski bankarski sektor već ima vodeću poziciju u Evropi, a P27 će pomoći daljem proširivanju i učvršćivanju ove pozicije", rekao je Sjorgren.

Rojters je naveo da je jedinstveni sistem plaćanja u stvarnom vremenu važan korak u trgovini između nordijskih zemalja koji čine 25 odsto ukupnog BDP-a regije.

"Nordijske zemlje su relativno male, pa kada kombinujemo naša tržišta dobijamo drugačiji nivo i postajemo mnogo privlačniji za partnerstvo. To znači da možemo dobiti bolju uslugu po nižoj ceni ", rekao je Sjogren.

Georgzen je rekao da će P27 ostvariti svoj prihod naplaćivanjem naknada za korišćenje usluge. Svaka naknada je fiksna, zavisno od veličine plaćanja, dodao je.

Georgzen je rekao da očekuje da će platna usluga biti gotova do početka 2021. Dodao je da P27 sada mora da dobije dozvolu za obračun plaćanja u Švedskoj, gde se sedište kompanije nalazi.

P27, koji je postavljen u maju, podržaće plaćanja u Švedskoj, Danskoj i Finskoj i između njih, ali u početku neće uključivati ​​Norvešku.

U junu je P27 objavio da će sarađivati ​​sa američkim platnim servisom Masterkard na izgradnji njegove platforme.

strana 1 od 199 idi na stranu