Ostvaruju ogromne zarade, a državi sića: Uvode novi porez na internet transakcije

Rim -- Italija će 2020. uvesti planirani porez od tri odsto na određene internet transakcije velikih digitalnih kompanija, kaže ministar privrede Roberto Gvaltijeri.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, viz-arch,
Foto: Depositphotos, viz-arch,

Italija i druge članice Evropske unije već duže vreme upućuju kritike na račun Fejsbuka, Gugla i drugih internet divova da u njihovim zemljama ostvaruju ogromne zarade, ali plaćaju porez od najviše nekoliko miliona evra, prenosi Rojters.

Digitalne kompanije prebacuju profite na destinacije sa niskim ili nultim porezima, kao što je na primer Irska, pri čemu ih međunarodni ugovori štite od plaćanja poreza u zemljama u kojima ostvaruju zaradu, ali u kojima nemaju stalno predstavništvo

"Dobit se mora oporezivati tamo gde se ostvaruje", rekao je Gvaltijeri na raspravi u italijanskom paralmentu.

Novi italijanski porez će se primenjivati samo na kompanije sa godišnjim prihodom od najmanje 750 miliona evra i vrednošću digitalnih usluga iznad 5,5 miliona evra.

Prema prvobitnom planu, porez je trebalo da bude uveden početkom ove godine, ali je rok naknadno pomeren za iduću godinu, a ovaj namet će biti uveden vladinom uredbom.

Italijansko Ministarstvo finansija je u decembru prošle godine procenilo da će prihodi od novog poreza iznositi 600 miliona evra godišnje. Gvaltijeri je takođe saopštio da je Italija zatražila od Evropske komisije da predstavi predlog o minimalnoj poreskoj stopi za kompanije širom Evrope.

strana 1 od 199 idi na stranu