Vesti -

Počinje presudni sastanak: Danas pregovori SAD i Kine

Vašington -- Visoki trgovinski pregovarači SAD i Kine trebalo bi da se sastanu danas prvi put od kraja jula, kako bi pokušali da nađu izlaz iz 15-mesečnog trgovinskog rata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, ruskpp
Foto: Depositphotos, ruskpp

Ipak, nove napetosti između dve najveće svetske privrede pomračuju nade u napredak.

Kineski potpredsednik vlade Lju He, američki trgovinski predstavnik Robert Lajtizer i ministar finansija Stiven Menučin pokušaće da smanje razlike u stavovima između dve zemlje, kako bi se izbeglo planirano povećanje tarifa na kinesku robu vrednu 250 milijardi dolara 15. oktobra, piše Rojters.

Međutim, atmosferu za pregovore pogoršala je odluka Ministarstva za trgovinu SAD od ponedeljka, 7. oktobra, da na svoju "crnu listu" stavi 28 kineskih agencija za javnu bezbednost i tehnoloških i nadzornih kompanija, pozivajući se na kršenje ljudskih prava muslimanskih manjinskih grupa u kineskoj provinciji Sinđijang, dodaje britanska agencija.

Dan kasnije, kako se podseća, američki Stejt Dipartment je povodom "predmeta Sinđijang", uveo vizna ograničenja za kineske zvaničnike. Ukoliko se pregovori opet prekinu, gotovo sav uvoz kineske robe u Sjedinjene Države - vredan više od 500 milijardi dolara - mogao do 15. decembra da bude predmet kaznenih tarifa, u sklopu sukoba pokrenutog tokom mandata američkog predsednika Donalda Trampa.

Američki ministar trgovine Vilbur Ros izjavio je danas u Sidneju da tarife deluju, primoravajući Peking da obrati pažnju na zabrinutost SAD vezano za kineske trgovinske prakse. "Ne volimo tarife. U stvari, mi bi radije da ih ne koristimo, ali nakon više godina razgovora i nijedne akcije, tarife konačno prisiljavaju Kinu da obrati pažnju na našu zabrinutost", naveo je Ros u beleškama pripremljenim za govor tokom zvanične posete Australiji.

Mada se u nekim medijskim izveštajima navodi da dve strane razmatraju privremeni sporazum kojim bi se obustavile planirane nove američke tarife u zamenu za dodatnu kinesku kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz SAD, Tramp je više puta odbacio tu ideju, insistirajući na tome da želi veliki dogovor s Pekingom koji rešava glavni problem intelektualne svojine.

Obraćajući se juče novinarima u Vašingtonu, Tramp je rekao: "Ako možemo da dođemo do dogovora, napravićemo ga, postoji zaista dobra šansa za to. Po mom mišljenju, Kina želi da postigne dogovor više nego ja".

"Kamen spoticanja" u pregovorima između dve strane je američki zahtev da Kina poboljša zaštitu američke intelektualne svojine, da prekine sa, kako se navodi, sajber krađom i prisilnim prenosom tehnologije kineskim firmama, da ograniči subvencije industrijama i proširi pristup američkim kompanijama na kinesko tržište.

Međutim, kineski zvaničnici, iznenađeni i uznemireni dodavanjem novih kineskih kompanija na "crnu listu" SAD i suspendovanjem američkih viza za neke kineske zvaničnike, rekli su za Rojters da je Peking smanjio očekivanja u pogledu bitnijeg napretka u razgovorima.

Ipak, tračak nade u moguće smirivanje tenzija uliva izveštaj "Njujork Tajmsa" da će Trampova administracija uskoro izdati dozvole nekim američkim kompanijama da prodaju proizvode koji nisu "osetljive prirode" glavnom kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavej Tehnolodžizu, zaključuje Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.