Ko to koči nemački izvoz: Najmoćnija zemlja EU ima problem

Berlin -- Nemačka izvoz stagnira. Postoji mnogo uzroka za to – a postoje i stručnjaci koji smatraju da će se izvoz povećati ako se ratifikuje sporazum CETA sa Kanadom.

Izvor: DW
Podeli
FOTO: Depositphotos, Gustavofrazao
FOTO: Depositphotos, Gustavofrazao

U svemu nije bez uticaja ni izlazak Velike Britanije iz EU.

Uzroci stagnacije nemačkog izvoza su mnogostruki. Primetna je povećana nesigurnost kod srednjih i velikih preduzeća koja je kontraproduktivna za ukupan razvoj privrede.

Holger Bingman, predsednik nemačkog Saveza za trgovinu na veliko, spoljnu trgovinu i uslužne delatnosti (BGA) smatra da je u čitavom svetu trenutno vidljiva eskalacija raznih problema koja je izazvala tu nesigurnost.

Jedna od njih se ogleda u problemima oko izlaska Velike Britanije iz Evropske unije. Zbog Bregzita će u Nemačkoj ove godine izvozni gubici biti veći za tri i po milijarde evra nego prošle godine, kaže Bingman, i dodaje da je moguća čak i veća brojka jer su mnoge britanske firme stvarale zalihe robe koje su delom potrošene nakon što je odlučeno da se datum izlaska pomeri na 31. oktobar.

"Zatezanje" s velikim trgovinskim sporazumima

S druge strane, izvoz Nemačke u SAD i Kinu se čak povećao, ali nesigurnost stvaraju stalne pretnje Vašingtona nekakvim novim dažbinama ili ograničenjima, što Bingman naziva prljavom igrom. BGA je mišljenja da je jedna od stvari koja koči izvoz i činjenica da Nemačka još nije ratifikovala sporazum CETA. Reč je o sporazumu o slobodnoj trgovini između EU i Kanade. Stvar je zapela još 2016. godine kada je odlučivanje o ratifikaciji tog Sporazuma preneto na nivo pojedinih država-članica umesto da o njemu odlučuje Evropska komisija, prenosi Dojče Vele (DW).

U Nemačkoj je taj Sporazum poslat na reviziju poglavlja o zaštiti investicija, i odlučeno je da će u trgovinske sporove između koncerna i država moći da se uključe i nezavisni sudovi i instanca za reviziju. Ipak, CETA u nemačkom parlamentu do danas nije ratifikovana, što BGA oštro kritikuje. Postoji i sporazum MERCOSUR-EU koji, međutim, nije odmakao dalje od faze formulisanja, i ko zna koliko će vremena proteći pre nego što se nađe u fazi ratifikacije. Sve su to smetnje koje, po mišljenju stručnjaka Saveza za trgovinu sada ozbiljno ometaju rast nemačkog izvoza.

Posebno je MERCOSUR-sporazum na meti stalnih kritika koje trenutno stižu iz Francuske i Austrije. BGA bi taj sporazum najradije potpisala odmah, jer je reč o tržištu sa 270 miliona potrošača.

Klima… nije problem?

Postoje i primedbe kakve iznose predstavnici pokreta štrajkova mladih Petkom za budućnost koje predvodi švedska aktivistkinja Greta Tunberg. Oni smatraju da mora da se prekine "bajka o stalnom privrednom rastu" koja se u suštini temelji na emitovanju štetnog ugljen-dioksida, seči šuma i drugim postupcima koji "ugrožavaju klimu". BGA smatra da je tu u velikoj meri u pitanju cepidlačenje koje takođe ometa rast nemačkog izvoza.

strana 1 od 199 idi na stranu