Kako je Amerika stvorila kinesko "čudovište"?

Vašington, Peking -- Američko-kineski trgovinski rat izmiče kontroli i preliva se u nova područja, nakon poslednjeg poteza Vašingtona.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos, ruskpp
Foto: Depositphotos, ruskpp

Američke vlasti su u utorak postavile novu granicu Pekingu, stavljajući na crnu listu 28 kineskih kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Sinkjang sa većinskim muslimanskim stanovništvom.

Na listi se našlo nekoliko tehnoloških kompanija, uključujući "Hikvižen", "Megvii tehnolodži", "ajFlajtek" i "SensTajm". To znači da ove kompanije ne mogu da kupuju američku tehnologiju niti da prodaju svoje proizvode na američkom tržištu, prenosi "Blic".

Tu je i odluka Stejt departmenta da nametne vizna ograničenja nekim kineskim zvaničnicima zbog ponašanja koje Vašington smatra neprihvatljivim. Ted Bauman, analitičar i ekonomist "Banjan Hil Pablišinga", smatra da američke vlasti novim merama pokušavaju da maksimalno pritisnu Peking, uoči nastavka trgovinskih pregovora.

"Poslednja mera, objavljivanje crne liste, u skladu je sa strategijom administracije predsednika Donalda Trampa, a to je traganje za novim izvorima sticanja prednosti u tekućim trgovinskim pregovorima. Mislim da nije slučajnost to što je crna lista objavljena tik nakon što je u medije procurilo da vlasti razmatraju ograničavanje pritoka američkog investicionog kapitala u kineske kompanije. Kao da je administracija shvatila da se Kinezi neće povući suočeni sa povećanim američkih tarifama, pa tragaju za drugim načinima da im zaprete", rekao je Bauman.

"Globaltajms" ocenjuje da je crna lista, koja je objavljena nešto pre sastanka američkih i kineskih zvaničnika na visokom nivou u Vašingtonu radi nove runde pregovora, tipična taktika Trampove administracije i da pokazuje da SAD žele da izvuku korist iz pritiskanja Kine.

Bauman, međutim, ukazuje da je crna lista u stvari dobra ideja, ali je zabrinut zbog tajminga.

"Problem je što su ekonomije dve zemlje duboko povezane. Zabrinutosti oko ovih pitanja trebalo je podići davno pre kad su Kinezi imali manju prednost. Kao što ljudi sve više počinju da uviđaju, ignorisanjem tih stvari dugo vremena SAD su pomogle u stvaranju kineskog "čudovišta" i možda je prekasno da se bilo šta uradi povodom toga" istakao je on.

Ipak, Bauman ukazuje da strategija Vašingtona možda neće upaliti.

"Problem je što počinju da deluju pomalo očajno, a Kinezi su to shvatili. Poslednje vesti sa kineske strane govore da oni više nisu zainteresovani za veliku nagodbu oko trgovine i da će se fokusirati samo na kratkotrajne stavke", navodi Bauman.

"To za budućnost trgovinskih pregovora znači da Kinezi ili žele da završe s ovom rundom dijaloga i sačekaju novu američku administraciju za nastavak pregovora, ili se otvoreno rugaju Trampovom kabinetu govoreći: "Samo napred, uradite najgore što možete, mi ne marimo".

U svakom slučaju, kako zaključuje "Forbs", Vašington smanjuje šanse da će doći do bilo kakvog dogovora između dve strane u skorije vreme. Samo je pitanje vremena kad će Peking objaviti sopstvenu crnu listu ili nametnuti restrikcije američkih zvaničnicima.

strana 1 od 199 idi na stranu