Čuveni tur-operater pred bankrotstvom: 150.000 turista u strahu, ne znaju kako će kući

London -- Više od 600.000 turista koji su uplatili odmore ili su na odmoru preko tur-operatera Tomas Kuk proveli su nedelju pitajući se da li će uspeti da se vrate kući.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: Epa, WILL OLIVER
FOTO: Epa, WILL OLIVER

Naime, ta turistička kompanija, jedna od najstarijih i najvećih na svetu, došla je na ivicu bankrotstva.

Kompanija, opterećena dugom, koja je u petak potvrdila da traži 200 miliona funti (250 miliona dolara) da ne bi propala, vodila je razgovore sa akcionarima i poveriocima u pokušajima da spreči propast.

Kako se navodi, ako bankrotira, mogla bi da ostavi na cedilu oko 150.000 putnika iz Britanije, zajedno sa stotinama hiljada iz drugih zemalja, mada je kompanija pokušala da uveri kupce da će letovi biti nornalno nastavljeni.

Većina britanskih turista koji su koristili usluge kompanije Tomas Kuk zaštićena je vladinim programom putnog osiguranja, koji omogućava da mogu da se vrate kući ako britanski tur-operater propadne dok su u inostranstvu.

Finansijske poteškoće su takođe pokrenule pitanja u vezi sa poslovima 22.000 ljudi zaposlenih u kompaniji širom sveta, uključujući 9.000 u Britaniji.

Sindikati i britanska opoziciona Laburistička stranka pozvali su vladu da finansijski interveniše kako bi spasla radna mesta ako kompanija ne uspe da prikupi potrebna sredstva iz privatnog sektora.

Ako bi kompanija bankrotirala, britanska uprava civilnog vazduhoplovstva verovatno bi naredila da se pokrene velika operacija povratka turista, kao što je to učinila i kada se slično dogodilo Monarh erlajnsu pre skoro dve godine.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab je poručio da britanski turisti neće biti ostavljeni na cedilu.

strana 1 od 203 idi na stranu