Nemačka ulaže 40 milijardi evra: Žele da ublaže posledice prestanka eksploatacije uglja

Berlin -- Vlada Nemačke odobrila je plan da se do 2038. godine potroši do 40 milijardi evra da se ublaže posledice napuštanja eksploatacije uglja u rudarskim regionima.

Izvor: Energetski portal
Podeli
FOTO: Epa, SASCHA STEINBACH
FOTO: Epa, SASCHA STEINBACH

Ministar privrede Peter Altmajer je 28. avgusta rekao da će isplata novca početi kada parlament donese zakon kojim se utvrđuju datumi i uslovi odustajanja Nemačke od korišćenja uglja, verovatno narednih meseci.

Novac će biti iskorišćen za finansiranje projekata, poput proširenja pristupa širokopojasnom internetu, transportne infrastrkture, lociranja istraživačkih instituta i vladinih službi u pogođenim regionima.

U januaru je vladina komisija preporučila da Nemačka najkasnije do 2038. godine obustavi korišćenje uglja za proizvodnju struje, što je deo napora za suzbijanje klimatskih promena.

Nemačka više od trećine električne energije proizvodi u termoelektranama na ugalj, što stvara velike količine zagađujućih gasova koji doprinose globalnom zagrevanju.

Poslednji nemački rudnik mrkog uglja zatvoren je u decembru, ali rudnici lignita još rade. Lignit se smatra još prljavijim od mrkog uglja, ali je njegovo vađenje relativno jeftino.

Odluka vlade doneta je uoči izbora u dve pokrajine na istoku Nemačke, u Saksoniji i Brandenburgu, gde se kopa lignit.

Istraživanja pokazuju da su vladajuće nemačke partije na putu da izgube na snazi u tim pokrajinama. Istovremeno se očekuje jačanje krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Opozicioni Zeleni dovode u pitanje "tajming" najave iz vlade, s obzirom da Nemačka još nema detaljan plan napuštanja uglja. Taj plan se očekuje na jesen.

strana 1 od 203 idi na stranu