Aktuelno - Moj kvadrat -

"Već se događa ono što inače prethodi padu cena nekretnina"

Ulaskom u Evrozonu, između ostalog i zbog uklanjanja valutnog rizika, već je sada vidljiv povećan interes investitora za ulaganje u Hrvatsku, istakao je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u utorak na konferenciji "Merge-Invest-Develop: 10 godina članstva Hrvatske u EU”.

Izvor: Poslovni dnevnik
Podeli
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Konferenciju je organizovala medijska kuća Blumberg Adrija, a Vujčić je izjavio da je glavni benefit ulaska u Evropsku uniju pristup tržištu od oko 500 miliona ljudi, što se pozitivno odrazilo na izvoz i konkurentnost hrvatskih firmi.

Članstvo u Evrozoni dodatno je povećalo atraktivnost i konkurentnost hrvatske privrede, između ostalog i zbog manjih troškova finansiranja, pri čemu je prosečna kamatna stopa na kredite preduzeća čak i nešto niža od proseka Evrozone, piše Poslovni dnevnik.

Osim povoljnijih uslova zaduživanja, preduzetnicima su niži i troškovi poslovanja, s obzirom na uklanjanje transakcionih troškova, a procena je da godišnje ta ušteda za firme iznosi oko 160 miliona evra.

Ono što će se još bolje videti u budućnosti je i da je Hrvatska postala atraktivnije mesto za strana ulaganja, i zbog uklanjanja valutnog rizika, a tu je i ulazak u šengenski prostor, rekao je Vujčić.

"To se već vidi kroz interes investitora, pa i neke investicije koje su već počele da se realizuju, a mislim da ćemo još više videti u idućim godinama”, istakao je.

Ekonomski rast se u velikoj meri temelji na uslugama

Hrvatska je ubrzala konvergenciju prema proseku razvijenosti EU, a da bi taj proces bio još brži Vujčić je apostrofirao važnost nastavka strukturnih reformi, ocenivši da postoji još puno prostora za poboljšanje kvaliteta institucija.

HNB je revidirala projekciju rasta hrvatskog BDP-a za ovu godinu s 1,5 na 2,9 posto, a osim pomenutih privatnih investicija, tu su i poboljšana očekivanja kada su u pitanju javne investicije iz EU fondova, kao i efekti uspešne turističke sezone.

Vujčić je istaknao da se ekonomski rast u Hrvatskoj, naročito nakon pandemije, uveliko temelji na uslugama, pri čemu se jedino u Hrvatskoj znatno povećao odnos prihoda od turističkih usluga i BDP-a.

S druge strane, iako investicije solidno rastu, njihov udeo u BDP-u je niži od većine uporedivih zemalja, rekao je Vujčić, dodajući da investicijama znatno doprinosi javni sektor, što je uveliko odraz korišćenja EU fondova.

Kada je reč o tržištu nekretnina, Vujčić je rekao da je u Evrozoni već vidljiv pad cena, u Hrvatskoj još ne, ali primjetno je smanjenje broja transakcija, a takva pojava obično prethodi stabilizaciji i padu cena.

Upitan o upozorenju Evropske središnje banke (ECB) da bi cene stambenog prostora u Evrozoni mogle "haotično” pasti zbog uticaja visokih kamatnih stopa na njihovu dostupnost i atraktivnost, Vujčić smatra da "cene neće padati na način da bi ga mogli nazvati haotičnim”.