Aktuelno - Moj kvadrat -

Preokret: Šta se dešava sa vikendicama?

Do skoro vikendice su bile najtraženije nekretnine za prodaju. Sve je počelo sa pandemijom i tada su doživele svoju ekspanziju kakva nije odavno zapamćena. Prema zvaničnim podacima Republičkog geodetskog zavoda situacija više nije takva. Zainteresovanost za vikendice vratila se na nekadašnji nivo.

Izvor: Blic/Anica Jelovac
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/FOTOGRIN
Ilustracija: Shutterstock/FOTOGRIN

Jelena Davidović, vođa portala za nekretnine, objasnila je kakva je sada situacija trenutno na ovom tržištu. Zašto je došlo do velikog skoka interesovanja, a sada ga ipak i manjka.

"Domaće tržište nepokretnosti je poslednjih nekoliko godina doživelo ekspanziju, rast od 30 odsto zabeležen je nakon pandemije. Ovaj rast se temelji na osnovu broja ostvarenih transakcija i ukupne vrednosti kupoprodaja", kaže Davidović.

Nakon pandemije došlo je do promene navika u kupovini nekretnina, zvezde tržišta su postale vikendice odnosno kuće van gradskih područja.

Zabeležen je trend kupovine vikendica i seoskih imanja jer je tražnja upravo za ovim objektima nakon pandemije porasla za fantastičnih 50 odsto.

2020. godina nesporno je bila najbolja za tržište vikendica. U odnosu na 2019. prodato ih je čak za 50 odsto više, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, Vojvodina je bila najtraženija oblast. Na prvom mestu, po broju prodatih objekata, bila je Fruška gora gde je prodato 882 vikendice, dok ih je u ostatku zemlje prodato oko 560.

Izražena potreba za bekstvom u prirodu i mir značajno je doprinela popularnosti ove vrste nepokretnosti i tokom 2021 kao i 2022.godine.

Vrеdnost tržišta vikеndica u Rеpublici Srbiji u 2022. godini iznosila je 27 miliona еvra, a u Vojvodini 13 miliona еvra.

Međutim 2023.godina donosi promene i tako tokom prvog polugodišta 2023 godine, broj prodaja ovih nekretnina pao je za 30 odsto u odnosu na 2022 godinu.

Postavlja se pitanje zbog čega je došlo do promene ovog trenda? Koliko su promene u navikama kupaca i ubrzan način života uticali a koliko globalna kriza?

Kao jedna novina na tržištu podstaknuta onom eksplozivnom tražnjom za vikendicama iz 2020. godine jeste pojava odnosno izgradnja stambenih kompleksa i apartmana u vangradskim i planinskim područijma.

U prilog tome govore podaci da se odmah nakon plasiranja novih projekata, proda većina nekretnina.

Pored potrebe za prirodom kupci žele i određeni sadržaj kao i mogućnost održavanja nekretnine za vreme njihovog odsustva.

Može se konstatovati da investitori pažljivo prate gde je to usmereno interesovanje kupaca, kakav im je sadržaj potreban kao i koliko je važan značaj mesečnog održavanja ukoliko se kupci nakon kupovine opredele za rentiranje svoje nekretnine.

"Bogat si ako imaš svoju kuću i svoju zemlju"

Sigurno je da i dalje postoji interesovanje kako za vikendicama tako i za seoskim imanjima jer u našem narodu se kaže da ste bogat čovek ukoliko imate svoju kuću i zemlju.

U prilog tome govore nam i sledeći podaci iz četvrtog kvartala 2023, prema vrstama nepokretnosti samo je poljoprivredno zemljište zabeležilo međugodišnji rast od 38 odsto kao i rast u broju kupoprodajnih ugovora od 8 odsto.

Druge vrste nepokretnosti prodavale su se manje u odnosu na 2022. godinu.