Aktuelno - Moj kvadrat -

Tržište ovih nekretnina puca? "500 ili više će propasti"

Otkako su četiri regionalne banke u Sjedinjenim Državama koje poseduju ukupnu imovinu od 532 milijarde dolara – na čijem je čelu banka Silicijumske doline (SVB) – propale u martu 2023. godine, regionalne bankarske kompanije su pod nadzorom regulatora. A s obzirom na probleme industrije komercijalnih nekretnina (CRE), ključni fokus je bio na bankama koje su najviše izložene tom nestabilnom sektoru.

Izvor: Investitor.me
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Faizal Ramli
Ilustracija: Shutterstock/Faizal Ramli

U nadolazećoj beloj knjizi koju je ekskluzivno video Fortune, izvršni direktor grupacije nekretninskih investitora RXR, Skot Rečler opisao je kako će se regionalne banke suočiti sa "sporo prometnom olupinom voza" kako talasi kredita za komercijalne nekretnine budu dospeli u narednih nekoliko godina.

Rečler veruje da će mnogi vlasnici komercijalnih nekretnina, operateri i zajmodavci smisliti način da prevaziđu izazove s kojima se suočavaju, ali je skeptičniji prema regionalnim bankama, prenosi Investitor.

"Mislim da će u SAD-u biti… 500 ili više banaka manje u naredne dve godine. Ne kažem da će svi propasti, ali će u najboljem slučaju biti primorani na konsolidaciju i spajanja kako ne bi propale", rekao je.

"Oni nemaju poslovni model koji će im omogućiti da posluju sami, budu konkurentni i zadrže depozite i servisiraju klijente na način na koji su to do sada radili”, precizirao je.

Strahovi regulatora o regionalnim bankama koje su izložene CRE nisu neosnovane, a najbolji primer je New York Community Bancorp (NYCB). Akcije NYCB-a su pale otprilike 78% u odnosu na njihov vrhunac u julu 2023. zbog zabrinutosti zbog izloženosti banke CRE-u. Sentiment je oslabio nakon što je NYCB prijavio iznenađujući gubitak u četvrtom tromesečju i smanjio svoju dividendu 31. januara 2024, jer je morao da uloži više novca da pokrije svoje CRE holdinge.

Za Rečlera, izloženost regionalnih banaka CRE bi čak mogla na kraju biti “sistemsko pitanje”.

"Mislim da kada čujete Trezor ili regulatore da govore o tome, 'Pa, s nekretninama, ovo nije sistemsko pitanje', mislim da su stvarno fokusirani na velike sistemske važne, 'prevelike da bi propale' banke", rekao je on. "Ali kada pogledate regionalne banke širom zemlje, one imaju značajnu alokaciju svojih kredita na komercijalne nekretnine".

Rečler je dalje opisao strašnu “petlju propasti” sa kojom se mogu suočiti mnoge regionalne banke. Kao što je Fortune ranije pisao, ako štediše počnu da brinu da bi regionalne banke s prekomernom izloženošću CRE mogle biti u problemima, mogli bi da počnu da povlače sredstva. Ovaj gubitak depozita, zajedno sa sve većim troškovima usklađenosti i osiguranja za kreditore CRE zbog regulatornog pritiska, mogao bi da dovede do više bankrota banaka.

Ako više banaka propadne ili budu konsolidovane, one će završiti takozvanu petlju propasti smanjujući dostupnost CRE kredita, što će naštetiti industriji. “Kriza će se pogoršati ako ne preduzmemo korake da otčepimo finansijsku vodovodnu mrežu i stvorimo likvidnost na tržištu”, upozorio je Rečler.

Ipak, makro analitičar Vilijama Blera, Ričard de Šazal, primetio je da je bankarski sistem sveukupno i dalje "visoko kapitalizovan" i da je imao "mnogo konzervativnije" prakse davanja zajmova nego tokom prethodnih era krize. "Stoga bi u ovom trenutku bio veliki korak sugerisati da je celi bankarski sistem u opasnosti od izloženosti CRE-u, kao što je bio slučaj sa tržištem stambenih nekretnina u krizi 2008–2009", napisao je on u belešci od 1. marta.

Samo će vrijeme pokazati ko je u pravu u vezi s uticajem CRE-a na bankarski sistem, ali ako je to Rečler, očekujte malo pitomiju reprizu krize štednje i kredita iz 1980-ih i ranih 90-ih, kada je gotovo 3.000 banaka propalo.

“Mislim da će ovo biti nešto strukturnije prirode, kao ranih 90-ih, s obzirom na krizu štednje i kredita, koja je bila neka vrsta promene režima gde se resetuje svaka struktura kapitala i svaka procena,” rekao je Rečler .