Sport

Speleologija – Blato, voda i mrak

Speleologe bije glas da su 'ćaknuti'. Kako i neće, kad se dobrovoljno spuštaju u jame i pećine u kojima uglavnom ima vode, blata i mraka. Voda vam kaplje zavrat ili se odasvud sliva. Blato je od one sveprisutne vrste koja se uvuče u svaku poru. A mrak je pravi, praiskonski, toliko dubok da vam se čini da hladnoća pećine upravo potiče od tame. Čime su onda speleolozi opčinjeni?

Autori:
Ivan Stančić i Ranko Trifković

Boris Kuti utorak 10.01. 14:54 Komentara: 11

Speleologija: Speleo... Šta?

Speleologija je naučno istraživanje pećina, jama i drugih oblika kraškog reljefa. Neposrednim opažanjem, premeravanjem, beleženjem i analizom strukture saznaju se istorija nastanka podzemnog objekta, promene kroz koje prolazi, kao i drugi relevantni procesi. Speleologija je multidiscipinarna nauka koja u koristi elemente hemije, biologije, geologije, fizike, meteorologije i kartografije kako bi se našli i ispitali složeni kraški oblici reljefa, prevashodno jame i pećine...

Boris Kuti nedelja 18.12. 15:26 Komentara: 6

Trijumf Bekama i Galaksija

Fudbaleri Los Anđeles Galaksija su pobednici šesnaestog MLS Kupa. Pred punim Houm Dipo Centrom u Los Anđelesu, oni su pobedili Hjuston Dajnamo sa 1-0. Jedini gol postigao je kapiten Galaksija i američke reprezentacije Lendon Donovan u 72. minutu.

Boris Kuti utorak 22.11. 06:39 Komentara: 10

Magičan svet sportskog ronjenja (četvrti deo)

Veliko je pitanje da li je ronjenje danas ekstremni sport. Turističko ronjenje koje se nudi na Jadranskom moru ili u Egiptu nezaboravno je iskustvo, ali daleko od ozbiljnije ugroženosti. Toplo more i šarene ribice sreću se već na desetak metara, a vodiči ne žele da rizikuju, pa retko spuštaju turiste ispod 20 metara. Ronjenje u Crnoj Gori i Hrvatskoj malo je dublje, ali sve je u redu dok ne idete ispod 30 metara...

Srđan Radojević petak 7.10. 13:20 Komentara: 7

Magičan svet sportskog ronjenja (treći deo)

U prvom delu čitali ste o osnovama ronjenja, u drugom o ronilačkoj opremi, a sada je pred vama treći deo priče. Stigli ste u ronilački kamp. Bilo da ste tu, na logorovanju, sa celim ronilačkim klubom od kojih su neki do sada već vaši drugari, ako već ne i prijatelji, ili ste mušterija ronilačkog centra, uzbuđenje je isto, a procedura veoma slična.

Boris Kuti nedelja 25.09. 12:42 Komentara: 5

Adam Kerol za B92: „Moj put vodi u Indikar“

Irac Adam Kerol prototip je talentovanog vozača koji nikad nije raspolagao finansijama dovoljnim za mirno građenje karijere. Bio je jedan od takmičara prve GP2 generacije u 2005. godini. Posle nekoliko sezona u tom okruženju, ostvario je najveći uspeh osvajanjem A1GP titule za Irsku, a zatim je gotovo nestao sa radara. Tokom jula 2011. trkački je vaskrsao: nastupio je na Hungaroringu u Formuli Reno 3.5, stekao AutoGP angažman u ekipi Kampos i obezbedio kokpit Super Nove u GP2 šampionatu. Oživljavanje karijere je u punom jeku, a Kerolov konačni cilj jeste ugovor sa Andreti autosportom i afirmacija preko Atlantika, u Indikaru.

Aleksandar Babić subota 10.09. 22:35 Komentara: 0

Magičan svet sportskog ronjenja (drugi deo)

U prvom delu čitali ste o osnovama ronjenja, a sada je došao red na ronilačku opremu. Kad dođete u ronilački centar, bilo da je to kamp postavljen u prijatnoj hladovini četinara, usijana kućica na obali, mamac za turiste ili brektavi ronilački brod, barkasa, prvo što vidite jeste ronilačka oprema. Tačnije, mnoštvo ronilačke opreme.

Boris Kuti četvrtak 8.09. 20:17 Komentara: 9

Valseki za B92: „Ferariju je bio potreban Kubica“

Karijeru Davidea Valsekija definišu četiri momenta: članstvo u Reno vozačkom razvojnom programu, GP2 Azija titula 09/10, F1 test u Abu Dabiju u novembru 2010. i imenovanje za jednog od testera Tima Lotus u martu 2011. Ove godine Italijan se u GP2 seriji trka za debitantski Keterhem Er Azija, filijalu F1 postave Tonija Fernandesa.

Aleksandar Babić subota 27.08. 20:44 Komentara: 3

Gutijeres za B92: "Pravim koracima, u pravo vreme“

Kao prvi šampion GP3 serije, a sa prethodno osvojenom titulom u Formuli BMW i statusom trećeg pilota Zaubera, Meksikanac Esteban Gutijeres dospeo je u GP2 seriju, u tim Lotus ART. U debitantskoj glavnoj sezoni dosad je tri puta osvajao bodove - skor je mogao da izgleda nešto uverljivije, ali adaptacija i sticanje znanja u njegovom slučaju su važniji. F1 i GP2 šefovi opisuju dvadesetogodišnjeg trkača kao zrelog, posvećenog, inteligentnog, borbenog, ali i učenja željnog i skromnog momka. U Estebanovu staloženost, odmerenost i uljudnost uverili smo se tokom razgovora na Hungaroringu, vođenog samo dva dana pošto mu je uloga testera i rezerviste u Zauberu potvrđena i za godinu 2012.

Aleksandar Babić subota 27.08. 10:31 Komentara: 0

Magičan svet sportskog ronjenja

Danas je ronjenje verovatno jedan od najbezbednijih ekstremnih sportova. Razvoj tehnologije opreme za disanje pod vodom, pratećih instrumenata, te metodologije obuke i razgranat sistem zakonski uređenih ronilačkih centara, gotovo da su oduzeli ronjenju status opasne zabave. Ali nije sve bilo tako veselo do pre desetak godina...

Boris Kuti subota 20.08. 14:05 Komentara: 10

Žil Bjanki za B92: „Spreman sam za Formulu 1“

Kad trkač u GP2 dospe posle osvojene F3 Evroserije, pa još u najtrofejniji ART tim, a sve to uz podršku Ferari vozačke akademije i pod menadžerskom palicom Nikole Toda, od njega se očekuje da izvede ono što su pre njega učinili Rozberg, Hamilton i Hilkenberg i s tom ekipom postane GP2 prvak u ruki sezoni. Možda su nadanja bila preambiciozna, tek, Žil Bjanki nije ih opravdao i njegove akcije u javnosti nesumnjivo su doživele blagi pad. Ipak, Francuz ima dobru zaleđinu, pedigre, lepo ispunjenu profesionalnu biografiju i status zvaničnog Ferarijevog testera i rezerviste. Otud je njegova sledeća stanica Formula 1.

Aleksandar Babić sreda 10.08. 11:55 Komentara: 0

Danijel Rikardo: Ovako mi je u Formuli 1

Samo pokušavam da budem brz i, ako se otvori neka prilika, naravno da ću biti spreman da je iskoristim,“ kazao nam je Danijel Rikardo pre dva i po meseca u Monci. I, prilika se ukazala u kokpitu Hispanije, a slutnje da Australijanac u Reno seriji samo prekraćuje vreme do prvog trkačkog F1 angažmana pokazale su se ispravnim. Danijel je sledeća uzdanica Helmuta Marka, najnoviji „proizvod“ Red Bul junior programa, čovek čiji je ulazak u elitu dugo iščekivan. Vozač iz Perta svoje kvalitete već je dokazao u Formuli Reno 3.5 i 2.0, te Britanskoj F3, i kao tester oba F1 tima u vlasništvu crvenog bika. Za volanom bolida HRT F111 na Silverstonu i Nirburgringu bio je devetnaesti, a na Hungaroringu osamnaesti. S Rikardom smo razgovarali u julu prošle i maju ove godine, a intervju koji prenosimo stiže nam posredstvom pres službe Hispanija rejsing tima.

Aleksandar Babić petak 5.08. 14:57 Komentara: 3

Van der Garde za B92: „GP2 titula mnogo bi pomogla“

Kada je 2008. postao šampion Formule Reno 3.5, Holanđanin Gido van der Garde izvesno se nadao da će se njegov uspon na hijerarhijskoj lestvici formula trka odvijati brže. Sledeće tri sezone, uključujući i ovu, provodi u GP2 seriji, i tek je 2011, kao trkač tima Barva Adaks, dostigao formu za juriš na vrh. Dosad prikazano ipak izgleda dovoljno tek za status viceprvaka, pošto se Grožan pokazuje kao brži i uspešniji. Gido je na mađarsku rundu GP2 serije došao nameran da smanji zaostatak za Francuzom i u tome nije uspeo, jer je suparnik iz DAMS-a ponovo imao bogatiju žetvu poena. Intervjuisali smo Van der Gardea odmah posle kvalifikacija, kada se naš sagovornik još nadao boljem ishodu sedme ovogodišnje GP2 runde.

Aleksandar Babić četvrtak 4.08. 10:48 Komentara: 1

Simon Abadi za B92: „Krenuli skromno, hoćemo još!“

Simon Abadi, vlasnik i menadžer jednog od najgostoljubivijih timova u Reno seriji, svom poslu pristupa s ogromnom, retko viđenom strašću. I sam bivši trkač, on i u pobedi i u porazu intenzivno proživljava svaki trenutak, u garaži i na komandnom pultu. Abadiju trkanje nije sporedna delatnost, ne takmiči se zbog zarade, niti da bi uzdizao profil svoje firme, već da bi pobeđivao u svakoj kategoriji u kojoj njegovi automobili voze. U razgovoru vođenom na Hungaroringu, prvi čovek trupe iz Tuluza uputio nas je u detalje sezone u kojoj je Teh 1 promenio partnere i većinu vozača, ali ne i želju da se, nikad ne odustajući, žestinom lava bori do karirane zastave.

Aleksandar Babić ponedeljak 18.07. 14:37 Komentara: 0

Mihail Aljošin za B92: „Iduća godina je presudna“

Pošto je 2010. postao šampion Formule Reno 3.5 i u novembru testirao Reno F1 automobil, Aljošin je od 2011. očekivao mnogo, ali se posle propasti angažmana u GP2 seriji neočekivano našao na ničijoj zemlji. Na Hungaroringu se vratio u kokpit Formule Reno, nastupivši za rusku ekipu KMP, u kojoj je odmenio zemljaka Antona Nebilickog. Zvanično, bila je to pomoć još uvek mladom timu Reno serije, a istovremeno je potvrda činjenice da Moskovljanin u ovoj sezoni nema fiksnih angažmana. Zakočen u ostvarenju svojih najkrupnijih profesionalnih ambicija, Mihail se oseća potišteno; dok smo razgovarali, to je bilo više nego očigledno. Pred vama je intervju sa veoma, veoma deprimiranim trkačem...

Aleksandar Babić petak 15.07. 09:25 Komentara: 0
strana 1 od 28 idi na stranu