saradnici - Vesti

11

Speleologija – Blato, voda i mrak

Speleologe bije glas da su 'ćaknuti'. Kako i neće, kad se dobrovoljno spuštaju u jame i pećine u kojima uglavnom ima vode, blata i mraka. Voda vam kaplje zavrat ili se odasvud sliva. Blato je od one sveprisutne vrste koja se uvuče u svaku poru. A mrak je pravi, praiskonski, toliko dubok da vam se čini da hladnoća pećine upravo potiče od tame. Čime su onda speleolozi opčinjeni?

Autori:
Ivan Stančić i Ranko Trifković

Ostalo

Adam Kerol za B92: „Moj put vodi u Indikar“

Irac Adam Kerol prototip je talentovanog vozača koji nikad nije raspolagao finansijama dovoljnim za mirno građenje karijere. Bio je jedan od takmičara prve GP2 generacije u 2005. godini. Posle nekoliko sezona u tom okruženju, ostvario je najveći uspeh osvajanjem A1GP titule za Irsku, a zatim je gotovo nestao sa radara. Tokom jula 2011. trkački je vaskrsao: nastupio je na Hungaroringu u Formuli Reno 3.5, stekao AutoGP angažman u ekipi Kampos i obezbedio kokpit Super Nove u GP2 šampionatu. Oživljavanje karijere je u punom jeku, a Kerolov konačni cilj jeste ugovor sa Andreti autosportom i afirmacija preko Atlantika, u Indikaru.

Aleksandar Babić subota 10.09.2011 22:35 Komentara: 0

Magičan svet sportskog ronjenja (drugi deo)

U prvom delu čitali ste o osnovama ronjenja, a sada je došao red na ronilačku opremu. Kad dođete u ronilački centar, bilo da je to kamp postavljen u prijatnoj hladovini četinara, usijana kućica na obali, mamac za turiste ili brektavi ronilački brod, barkasa, prvo što vidite jeste ronilačka oprema. Tačnije, mnoštvo ronilačke opreme.

Boris Kuti četvrtak 8.09.2011 20:17 Komentara: 9

Valseki za B92: „Ferariju je bio potreban Kubica“

Karijeru Davidea Valsekija definišu četiri momenta: članstvo u Reno vozačkom razvojnom programu, GP2 Azija titula 09/10, F1 test u Abu Dabiju u novembru 2010. i imenovanje za jednog od testera Tima Lotus u martu 2011. Ove godine Italijan se u GP2 seriji trka za debitantski Keterhem Er Azija, filijalu F1 postave Tonija Fernandesa.

Aleksandar Babić subota 27.08.2011 20:44 Komentara: 3

Gutijeres za B92: "Pravim koracima, u pravo vreme“

Kao prvi šampion GP3 serije, a sa prethodno osvojenom titulom u Formuli BMW i statusom trećeg pilota Zaubera, Meksikanac Esteban Gutijeres dospeo je u GP2 seriju, u tim Lotus ART. U debitantskoj glavnoj sezoni dosad je tri puta osvajao bodove - skor je mogao da izgleda nešto uverljivije, ali adaptacija i sticanje znanja u njegovom slučaju su važniji. F1 i GP2 šefovi opisuju dvadesetogodišnjeg trkača kao zrelog, posvećenog, inteligentnog, borbenog, ali i učenja željnog i skromnog momka. U Estebanovu staloženost, odmerenost i uljudnost uverili smo se tokom razgovora na Hungaroringu, vođenog samo dva dana pošto mu je uloga testera i rezerviste u Zauberu potvrđena i za godinu 2012.

Aleksandar Babić subota 27.08.2011 10:31 Komentara: 0

Magičan svet sportskog ronjenja

Danas je ronjenje verovatno jedan od najbezbednijih ekstremnih sportova. Razvoj tehnologije opreme za disanje pod vodom, pratećih instrumenata, te metodologije obuke i razgranat sistem zakonski uređenih ronilačkih centara, gotovo da su oduzeli ronjenju status opasne zabave. Ali nije sve bilo tako veselo do pre desetak godina...

Boris Kuti subota 20.08.2011 14:05 Komentara: 10

Žil Bjanki za B92: „Spreman sam za Formulu 1“

Kad trkač u GP2 dospe posle osvojene F3 Evroserije, pa još u najtrofejniji ART tim, a sve to uz podršku Ferari vozačke akademije i pod menadžerskom palicom Nikole Toda, od njega se očekuje da izvede ono što su pre njega učinili Rozberg, Hamilton i Hilkenberg i s tom ekipom postane GP2 prvak u ruki sezoni. Možda su nadanja bila preambiciozna, tek, Žil Bjanki nije ih opravdao i njegove akcije u javnosti nesumnjivo su doživele blagi pad. Ipak, Francuz ima dobru zaleđinu, pedigre, lepo ispunjenu profesionalnu biografiju i status zvaničnog Ferarijevog testera i rezerviste. Otud je njegova sledeća stanica Formula 1.

Aleksandar Babić sreda 10.08.2011 11:55 Komentara: 0

Danijel Rikardo: Ovako mi je u Formuli 1

Samo pokušavam da budem brz i, ako se otvori neka prilika, naravno da ću biti spreman da je iskoristim,“ kazao nam je Danijel Rikardo pre dva i po meseca u Monci. I, prilika se ukazala u kokpitu Hispanije, a slutnje da Australijanac u Reno seriji samo prekraćuje vreme do prvog trkačkog F1 angažmana pokazale su se ispravnim. Danijel je sledeća uzdanica Helmuta Marka, najnoviji „proizvod“ Red Bul junior programa, čovek čiji je ulazak u elitu dugo iščekivan. Vozač iz Perta svoje kvalitete već je dokazao u Formuli Reno 3.5 i 2.0, te Britanskoj F3, i kao tester oba F1 tima u vlasništvu crvenog bika. Za volanom bolida HRT F111 na Silverstonu i Nirburgringu bio je devetnaesti, a na Hungaroringu osamnaesti. S Rikardom smo razgovarali u julu prošle i maju ove godine, a intervju koji prenosimo stiže nam posredstvom pres službe Hispanija rejsing tima.

Aleksandar Babić petak 5.08.2011 14:57 Komentara: 3
Svi tekstovi