Speleologija – Blato, voda i mrak

Speleologe bije glas da su 'ćaknuti'. Kako i neće, kad se dobrovoljno spuštaju u jame i pećine u kojima uglavnom ima vode, blata i mraka. Voda vam kaplje zavrat ili se odasvud sliva. Blato je od one sveprisutne vrste koja se uvuče u svaku poru. A mrak je pravi, praiskonski, toliko dubok da vam se čini da hladnoća pećine upravo potiče od tame. Čime su onda speleolozi opčinjeni?

Autori:
Ivan Stančić i Ranko Trifković

Pošaljite komentar
  1. Clanak je odlican, ali ne postoje reci koje mogu opisati ufisks koje dozivljavate prilokom prolaska kroz pecinu. Jednostavno, treba to doziveti. Glavni problem u svemu tome je sto sve to iziskuje prilicno vremena i planiranja, jer za prosecnu akciju treba izdvojiti dva do tri dana.

    Sto se tice gorepomenutog filma Sanctum, toplo ga preporucujem svim buducim speleolozima kao podsetnik na stvari koje NE TREBA RADITI dok ste u pecini. Speleologija je vrlo bezbedna aktivnost ako joj pristupite trezveno, stalozeno i bez panike. Niko vas ne juri, ne takmicite se ni sa kime i kolege su uvek tu da pomognu kada zapne. I, sto je najvaznije, uvek mozete (i uglavnom morate) da se oslonite jedni na druge.
    (Shone, SoB, 20. januar 2019 22:30)

    # Link komentara

  2. Баш леп и живописан чланак. Попут каквог романа, заиста надахњује. Спелологија јесте лепа, али може бити и веома опасна. Недавно сам погледао филм "Sanctum" који приказује лепоте и пунио опасности које овај спорт може донети.
    (Борко, 10. jun 2014 12:39)

    # Link komentara

  3. To je jedan od najlepsih sportova zahvaljujuci kojem sam postao bolji covek, sin, komsija.
    (Igor Šupljeglav, spelolog, 28. decembar 2012 14:02)

    # Link komentara

  4. Lijep afirmitivan tekst za speleologiju, ali jedino sto bi izbacio da to svakako nije najekstremniji sport ili blizu toga. Kada savladas strah uskih prolaza, tame, onda ti je speleologija gust. Osiguranja su, ako ih rade iskusni speleolozi poprilicno sigurna, i nesrece se rijetko desavaju. Svakako probati ukoliko dođete u priliku
    (Milan, 8. novembar 2012 21:36)

    # Link komentara

  5. arheologija i speleologija su dva razlicite discipline koje su za mene fascinantne i odusevljavaju me. ko zna, mozda cu i ja da probam u svojoj 66. godini da necim od toga zabavljam amaterski.
    (borivoje, 13. maj 2012 22:27)

    # Link komentara

  6. Ne znam da'l je do mene,
    al na prvoj slici vidim samo okacene table slanine
    (shemale, 16. februar 2012 00:54)

    # Link komentara

  7. Kada sam imao 3-4 godine, mastao sam da budem speleolog. To je i prvi komplikovani izraz koji sam naucio. :) Ko zna, mozda nekad i budem.
    (Lev, 4. februar 2012 18:13)

    # Link komentara

  8. Bravo Ranko tekst je sjajan nadam se i nastavcima ...
    pozdrav
    Joka
    (jovana zivkovic, 25. januar 2012 12:49)

    # Link komentara

  9. Momci bravo za tekst, odlican je
    (Nemke, 18. januar 2012 12:30)

    # Link komentara

  10. Samo je trenutni disparitet između cene kvadrata stana u Beogradu i kvadrata pećine.Videćemo kroz dve godine.
    (Vidoje, 13. januar 2012 22:45)

    # Link komentara

  11. Stvarno mind blowing :)
    (NeLe85, 13. januar 2012 14:06)

    # Link komentara